IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Книжата на AB InBev поевтиняха след решение дивидентът да бъде намален с 50%

Компанията се фокусира върху изплащането на дълговете си

14:43 | 25.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на акциите на Anheuser-Busch InBev се понижи, след като най-големият производител на алкохолни напитки в света намали своя дивидент наполовина, тъй като иска да изплати дълга си от 109 млрд. долара, натрупан поради придобиването на конкурента SABMiller през 2016 г., пише Bloomberg.

Книжата понижиха стойността си с 11 на сто, с което отбелязаха най-големия си спад от 2008 г. насам. Спадът изтриха 16 млрд. евро (18 млрд. долара) от пазарната капитализация на компанията. Производителят на Budweiser обвини спадовете в стойността на валутите на развиващите се пазари, което е засегнало печалбата му, след като растежът на продажбите през третото тримесечие се е забавил до най-бавния си темп от повече от година.

Най-щедро раздаващият дивиденти играч в индустрията за храни и напитки е засегнат от движението на чуждестранните валути, включително от аржентинското песо, което загуби половината от стойността си тази година.

Коригираната печалба преди данъците, таксите, лихвите и амортизацията е нараснала със 7,5% на годишна база до 5,71 млрд. долара, посочи базираната в Белгия компания. Анализаторите обаче очакваха ръст от 11%.

Около 58% от дълга на компанията е в долари, а най-големите ѝ пазари включват Бразилия, Колумбия и Южна Африка. Това е най-големият спад на цената на акциите на AB InBev от ноември 2008 г.

„Виждаме волатилността и искаме да сме проактивни“, коментира Фелипе Дутра, който е главен финансов директор на компанията. По думите му общият натиск в страни като Южна Африка, Аржентина и Бразилия е свързан с по-трудната среда за опериране.

AB InBev обясни, че новата политика за дивидента ще улесни постигането на целта дългът да е около два пъти печалбата преди данъци, такси, лихви и амортизация.

Компанията може би се опитва да засили своите финанси, в случай че се появят възможности за придобиване, твърди Нико вон Стакелберг, анализатор в Liberum.

AB InBev ще използва всичките 4 млрд. долара, които ще спести, за да плати дълга си, коментира Дутра пред журналисти. Фирмата има заеми за 1,5 млрд. долара, чийто матуритет изтича тази година, 3 млрд. долара – следващата, а 6 млрд. долара през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още