IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-скъпите футболни брандове в света?

Професионалният футбол се смята за индустрия, която се оценява на милиарди долари - и с право

08:44 | 08.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Илюстрация:&nbsp;<a href="https://nostrabet.com/bet365/">Bet365</a></em></p>

Илюстрация: Bet365

Професионалният футбол се смята за индустрия, която се оценява на милиарди долари и има причина за това. Някога спортните анализатори бяха отчели, че притежаването на отбор във Формула 1 е с почти еднаква стойност като отбор от Английската висша лига. Сравнението в този случай беше между Манчестър Юнайтед и Ferrari. Нека обаче разгледаме кои са най-скъпите брандове във футбола:

5. Германският тим и дългогодишен лидер в редиците на Бундеслигата Байерн Мюнхен е и сред най-скъпите отбори в Европа. През 2021 г. получи наградата на Forbes за най-ценен отбор. За периода от 2019-2020 успя да постави рекорд по приходи. Рекламодателите също не стояха далече от успешния бранд и Adidas, Audi, Allianz и SAP подкрепят тима, като крайният резултат е стойност от 1,25 милиарда долара. Следващите договори с Qatar Airways, Coca-Cola и Konami ще донесат още около 360,5 милиона евро. А това означава още приходи и още по-сериозни инвестиции в спорта.

4. Отборът на гражданите в лицето на Манчестър Сити доказа, че когато има стабилен спонсор и доверие в един мениджър, нещата могат да се променят и развият още по-добре. Покровителството от Абу Даби вече дава резултати. Гражданите направиха сензационен триумф и сложиха край на 44-годишното чакане на титлата. Мнозина смятат, че това е благодарение на правилните играчи, но с финансовата подкрепа се ускорява и самият процес. Forbes позиционират този клуб на 13-то място по приходи през 2021 г. и нека не забравяме, че тук се говори за световна класация. 

3. Започнахме в началото с Манчестър Юнайтед и сравнението на Ferrari, но сега можем да приемем, че италианският автомобилен тим определено изостава, докато червените дяволи продължават да трупат активи и да повишават своята стойност. Ще открием, че дори букмейкърите дават преференции за него, както ни показва Bet365 с Nostrabet анализа. Почитателите на клуба отдавна идват от цял свят. Не трябва да пропусне и цената. Според експертите червените дяволи струват около 1.32 милиарда долара. Дори и след като сър Алекс Фъргюсън напусна с гръм и трясък, стойността продължи да расте. 

2. На второ място откриваме отбора на каталунците, който въпреки някои трудности през последните месеци продължава да се радва на особено внимание. Според мнозина една от причините е наличието на играчи като Лионел Меси, Чави, Иниеста и други, които оформиха един особено вълнуващ отбор и приковаха вниманието на мнозина. Имаше и проблем  - напускането на Пеп Гуардьола се отрази изключително жестоко и след като отборът беше ръководен от редица треньори загуби от блясъка си. Това обаче не означава, че общата стойност се е намалила. Барселона струва 1,48 милиарда долара, а това е просто впечатляващ краен резултат. Но каталунците имат огромен дълг - за 1,1 милиарда евро дългове, като голяма част от тях - около 700 милиона евро, са натрупани точно през настоящата година. Това не е чак толкова голям проблем, спонсорствата всяка година не са никак малко. Към този момент приходи идват от фирми като Nike, Rakuten, Beko, 1xBet и Konami. 

1. Не трябва да се изненадваме от факта, че кралският клуб се радва на сериозно покровителство. Обявен е за клуб на века. От този клуб са излезли редица таланти, които промениха играта, но освен това поставиха рекорди, не само като трансфери, но и като още много други възможности. Едва ли има нужда да споменаваме имена като Луиш Фиго,  Роналдо Назарио, Зидан, Дейвид Бекъм, Кристиано Роналдо и още много други. Именно тук Бекъм успя да подпише договор за 7 милиона евро и след това да добави още 45 милиона евро само от спонсорство. В периода от 2013 до 2015 г. отборът винаги е лидер в класацията на най-високо оценяваните отбори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още