IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коя е новата силна двойка на Холивуд?

Наследницата на Samsung Мийки Ли стои зад инвестиция в размер на 275 млн. долара в Skydance Media - компанията, основана през 2010 г. от сина на Лари Елисън

11:04 | 15.02.20 г.
<p>
	Мийки Ли изнася реч на наградите &quot;Оскар&quot;.<em> Снимка: GettyImages</em></p>

Мийки Ли изнася реч на наградите "Оскар". Снимка: GettyImages

Най-новата силна двойка на Холивуд дойде от двата края на света.

Наследницата на Samsung Мийки Ли стои зад инвестиция в размер на 275 млн. долара в Skydance Media - компанията, основана през 2010 г. от сина на Лари Елисън – Дейвид, съобщава Bloomberg.

Сделката обединява богатството на Елисън - 62 млрд. долара, и това на потомката на южнокорейския клан начело на Samsung - най-богатият в азиатската страна.

Ли, която е внучка на основателя на Samsung Ли Бюнг Чул, е заместник-председател на CJ Group, чието дъщерно дружество CJ ENM е инвестирало в Skydance. CJ Group е отделен конгломерат от Samsung Group. Той отвори първото кино в родината си, инвестира в  DreamWorks и финансира „Паразит”, южнокорейският комичен трилър, спечелил четири награди "Оскар" в неделя.

С огромната подкрепа на Ли за филмовата индустрия CJ финансира и разпространи три други филма, направени от режисьора на „Паразит“ Пон Джун-хо.

Skydance на Дейвид Елисън е най-известен с филмите „Мисията невъзможна“ и предстоящото продължение на „Топ Гън“. Компанията нае пионера на Pixar Джон Ласитър, за да ръководи анимационния бизнес. Той е и бивш изпълнителен директор на Walt Disney, но беше уволнен заради нарушения на работното място.

Обвързването между компаниите подчертава трайния интерес към света на развлеченията на най-богатите хора в света. През 2004 г. бившият изпълнителен директор на Ebay Джеф Скол започва Participant Media, която прави филми, насочени към социални проблеми. Сестрата на Дейвид Елисън – Меган, също е продуцент на филми, сред които „Zero Dark Thirty“ и „Phantom Thread“.

Сделката за Skydance, ръководена от инвестиционната RedBird Capital Partners, оценява компанията на 2.3 млрд. долара, според изявлението от вторник. Други инвеститори са Tencent Holdings и семейство Елисън.

Участието на Ли е още по-голям удар, след като „Паразит“ взе най-голямата награда "Оскар". Речта й по време на връчване на наградата предполага, че няма да спре с понякога предизвикателните резултати на нейната империя.

„Наистина искам да благодаря на нашата корейска филмова публика“, каза тя на церемонията в Лос Анджелис. „Това ни кара да не бъдем самодоволни и да продължаваме да натискаме директорите и създателите, както и да останем иновативни“, каза тя.

Още новини можете да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още