IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко енергия използват американците за Деня на благодарността?

Приготвянето на пуйки в електрически фурни от американците ще се нуждае от 347 гигаватчаса ток – колкото е целият ядрен капацитет в света през 2012 г.

20:19 | 27.11.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В тази Деня на благодарността американците ще изконсумират 350 гигавата електроенергия, еквивалент на капацитета на ядрената енергия за целия свят през 2012 г., докато пекат пуйки.

Може да се изненадате, но американците консумират далеч по-малко енергия на Деня на благодарността, отколкото в който и да е друг четвъртък - въпреки факта, че пуйките е необходимо да се пекат почти цялата нощ преди празника, съобщава Oilprice.

Американците не са единствените, които имат проблем с теглото; подобно е положението и със самите пуйки. Средният размер на една пуйка за Деня на благодарността през 2019 г. е 30 паунда (13,6 кг)! Това е една голяма птица и тежи почти двойно на същия род птици, продавани на американците през 30-те години на миналия век. 

Фактът, че размерът на пуйките нараства значително, означава, че се тяхното приготвяне за Деня на благодарността вече отнема повече време. Печенето на една такава птица може да отнеме 6,25 часа, за да се приготви във фурна на 360 градуса.

Разходите за електроенергия при печене на пуйка

Средностатистическата американска електрическа фурна от рода на 2000-2400 вата ще консумира малко над 12 киловатчаса електроенергия за приготвяне на една пуйка при 6-часово печене. При средна цена от 13,3 цента за киловатчас електроенергия в САЩ, домакинствата ще платят около 1,6 долара за тока, използват за приготвянето на пуйка.

Американците ще консумират смайващите 46 млн. пуйки през този Ден на благодарността. Имайки се предвид, че за всяка пуйка ще трябват 12 киловатчаса ток, това прави общо 552 млн. киловатчаса електроенергия само за изпичане на птиците.

Разбира се, не всеки готви на електрическа фурна. Около 63% от американските домакинства разполага с такъв уред, сочат данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ (АЕИ), отнасящи се за 2018 г. В същото време 33% от домакинствата готвят на природен га, а едва 5% - с пропан. Взимайки се под внимание това, от тези 552 млн. киловатчаса 347,76 млн. киловатчаса реално се отнасят за електрическите фурни. Това е еквивалентът на целия ядрен капацитет в глобален мащаб през 2012 г. или целият въглищен капацитет на САЩ за 2011 г.

Но не се притеснявайте. Можете да ядете пуйката си с чиста съвест - вие всъщност допринасяте за опазването на околната среда, като ядете пуйката. И ето защо:

Приблизително 88% от всички американци ядат пуйка на Деня на благодарността. В Америка живеят 327 млн. души, така че това означава, че 287,76 млн. души ядат пуйка на Деня на благодарността - но само 46 млн. от тези ядещи пуйки играят двойнствената роля – те приготвят пуйката и я консумират.

Това означава, че останалите 241,76 млн. души в САЩ са всъщност членовете на вашето домакинство, които са гости, които идват, за да ядат вашата пуйка.

По този начин хората се консолидират, така че всъщност приготвянето на пуйката създава икономия на енергия, тъй като значително по-малко хора готвят за този ден - много по-малко, отколкото през други дни или празници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
защотака
преди 4 години
Г-н Илиев и Вие редактор Пейчева,В статията се прави гигантска грешка, явно някой не е наблягал на материала в училище в часовете по физика- бъркат се понятията мощност и консумирана енергия - последната е равна на мощността по времето. Съответно нищо от това, което пишете за употребената за печенето на пуйките енергия, не е вярно. Ако всичките 50 милиона пуйки се пекат едновременно, при 2 киловата мощност на фурната, общата необходима мощност ще е 100 гигавата, това приблизително е мощността на американските ядрени централи. И така, токът се измерва в ампери, мощността във ватове, а енергията във ват-часа. Ако не разбирате, пишете на други теми, по които сте наясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Hahoto
преди 4 години
Евала за материала! Избихте пуйките с него! Един от най-добрите и интересни материали в Инвестора за 2019!!!! Може би само материалът, как да се произвеждаме ток, за домашни нужди, с колело и кафето, което скоро ще изчезне, заради глобалното затопляне, са малко по-напред, по дълбочина на мисъл, информативност, експресивност. Но иначе, къртите пуйки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още