IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко струва да караш болид във Formula 1?

Отговорът е 80 млн. долара, ако се съди по новия 18-годишен пилот на Williams

19:15 | 04.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

80 млн. долара са инвестициите в състезателната кариера на Ланс Строл – новия титулярен пилот на Williams във Формула 1. Изчисленията са на германското списание auto motor und sport.

Ланс беше обявен в четвъртък като съотборник на Валтери Ботас за следващия сезон, а според непотвърдена информация бащата на Ланс – канадският милиардер Лорънс Строл ще добави 35 милиона долара към бюджета на британския тим. Това обаче е само част от парите, които Лорънс е вложил в развитието на сина му като пилот.

Този сезон Ланс спечели титлата в европейската Формула 3, като преди сезона Лорънс купи отбора Prema, а болидът на Строл се обслужваше от екип механици и инженери на Williams. Отделно от това Williams подготви специална програма за Ланс за подготовката му за Формула 1. Стойността й е 20 млн. долара и тя включва тестове на повечето писти, където има стартове от Формула 1 с болид на тима от 2014 година.

В програмата работят 20 механици на Williams и петима инженери на Mercedes. Специално за Строл в Mercedes подготвиха два двигателя за тестовете, които са много близки по показатели до моторите, които използват Нико Розберг и Люис Хамилтън в битката за световната титла. Тимът е поръчал три вида сликове на Pirelli – твърди, средно твърди и меки, за да свиква с тях пилотът, който на 29 октомври навърши 18 години.

Според непотвърдена информация Ланс вече е правил тестове с болида на Williams от 2014 година на „Силвърстоун”, „Хунгароринг”, „Ред Бул ринг” в Австрия, „Монца”, „Каталуня” в Барселона, както и в Абу Даби, Остин и на пистата в Сочи. Все още не е потвърден и тестът му в Шанхай. Тази седмица обаче от пистата в Сочи отрекоха, че Ланс е правил там тестове.

Техническият директор на Williams Пат Саймъндс призна за интензивната подготовка на Ланс и обясни, че „последният дебютант, който е навъртял толкова много тестови километри беше Жак Вилньов”. Канадецът дебютира във Формула 1 през 1996 година, когато нямаше никакви ограничения на тестовете.

С финансовата помощ на Лорънс Строл Williams поръча нов високотехнологичен симулатор, на който този сезон се готви само Ланс, а титулярните пилоти на тима Ботас и Фелипе Маса тренираха на стария симулатор. Така че лесно можем да си представим как сметката е отскочила на 80 млн. долара.

Още подобни материали четете в Automedia.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още