IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компанията VOX Cinemas отваря мултиплекс кина в Рияд

Саудитска Арабия слага край на почти 40-годишна забрана на обществените кина, наложена в началото на 80-те години

22:53 | 19.04.18 г.
<p>
	Жена позира в първото кино в Саудитска Арабия.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Жена позира в първото кино в Саудитска Арабия. Снимка: Архив Ройтерс

Компанията VOX Cinemas, собственост на дубайската Majid Al Futtaim, оповести в четвъртък, че е получила лиценз да управлява кина в Саудитска Арабия и ще отвори мултиплекс с 4 екрана в Рияд през следващите дни, предаде Ройтерс.

Дълбоко консервативното мюсюлманско кралство слага край на почти 40-годишна забрана на обществените кина. Тя бе наложена в началото на 80-те години под натиска на ислямистите, но сега ограниченията се вдигат благодарение на реформаторски настроения престолонаследник.

Първият киносалон, управляван от AMC Entertainment Holdings, беше отворен тази седмица, като се очаква прожекциите за масовата публика да започнат в петък. Властите планират да отворят около 350 кина с над 2500 екрана до 2030 година и се надяват те да привлекат почти 1 милиард долара годишно от продажбата на билети.

В изявление на VOX се посочва, че компанията ще инвестира 2 милиарда риала (533 милиона долара) в Саудитска Арабия за 600 кинозали през следващите 5 години, започвайки от Riyadh Park Mall, който ще посрещне първия в кралството IMAX екран.

Откриване на други киносалони се планира в Majid Al Futtaim Mall и City Centre Ishbiliyah. Те ще отворят врати в Рияд през следващите години. Majid Al Futtaim ще бъде ексклузивен дистрибутор на филмите на 20th Century Fox за всички кина в Саудитска Арабия.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още