IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компютър Apple 1 бе продаден за 400 хил. долари на търг

Продажбата включва ръководство за употреба и софтуер на Apple на две касети

15:03 | 10.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: John Moran Auctioneers</em></p>

Снимка: John Moran Auctioneers

Оригинален компютър Apple 1, създаден от съоснователите на компанията Стив Джобс и Стив Возняк през 1976 г., бе продаден за 400 хил. долара на търг в САЩ, съобщава BBC.

Редкият модел Apple 1, който е в кутия от хавайско дърво коа, все още функционира и е един от 200, произведени и продадени в комплект.

Компютърът е имал само двама собственици – колежански професор и негов студент, на който го е продал за 650 долара, посочва John Moran Auctioneers в Калифорния.

Продажбата включва ръководство за употреба и софтуер на Apple на две касети.

„Това е един вид Светият граал за колекционерите на винтидж електроника и компютри“, казва експертът по Apple 1 Кори Коен за Los Angeles Times преди търга във вторник в Монровия, близо до Лос Анджелис.

„Това наистина го прави вълнуващ за много хора“.

Дървената кутия на продадения модел е била добавена от ранен търговец на компютри – ByteShop, в Калифорния, който е поел доставката на около 50 машини Apple 1.

Джобс, Возняк и Роналд Уейн основават Apple на 1 април 1976 г. в гараж в Калифорния.

За да финансират производството на Apple 1, Джобс продава микробуса си VW, а Возняк – калкулатора си HP-65 за 500 долара.

През 1976 г. машините се продават за 666,66 долара, тъй като Возняк харесвал повтарящите се цифри.

Смята се, че в света има около 20 подобни компютри, които все още могат да работят.

Машината, продадена на търга, не е най-скъпият компютър Apple 1. Тази титла се държи от работеща версия, продадена за 905 хил. долара на търг на Bonhams в Ню Йорк през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още