IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конгломератът Wanda откри най-голямото киностудио в света

"Метрополис на източното кино" се намира в китайския град Циндао

14:46 | 29.04.18 г.
<p>
	Част от &quot;Метрополис на източното кино&quot;.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Част от "Метрополис на източното кино". Снимка: Архив Ройтерс

Светлините и  камерите вече са подготвени в очакване на снимачните екипи в „Метрополис на източното кино“, китайския Холивуд, който компанията Wanda представи официално в събота. Строителството му в крайбрежния град Циндао продължи пет години и се очаква да привлече  големи продукции, съобщава испанското икономическо издание Expansion.

„Ще предложим всякакъв вид инфраструктура и услуги, за да отговорим на нуждите на снимачните екипи. Сигурен съм, че киностудиото ще се превърне в идеална дестинация за всички продуценти – както местни, така и чуждестранни“, заяви главният изпълнителен директор на Wanda Studios Алвин Фу.

Конгломератът на Уан Дзиенлин започна строителството на киностудиото през 2013 г. и сега то се превръща в най-голямото в света с площ от 166 хектара. Град Циндао е известен с бирата си и се намира на брега на Жълто море.

В изграждането на „Метрополис на източното кино“ са вложени 50 млрд. юана (7,9 млрд. долара). Той разполага с 30 работещи снимачни площадки и още десет в строеж наред с други инсталации. Една от снимачните площадки се простира на площ от 10 хил. кв. м, което я превръща в най-голямата в света.

Луксозни хотели, болница, международен колеж, вили, търговски център, театър, спортни зали и три тематични парка (увеселителен, воден и посветен на киното) допълват предложенията за забавление и прекарване на свободното време на комплекса. Той разполага и с хълм, на който е изписано името му точно в стила на Холивуд.

Миналата година Метрополис прие десет продукции, сред които „Великата стена“, копродуцирана от Мат Деймън, и продължението на „Огненият пръстен“ и Фу заяви, че през втората половина на 2018 г. почти всички снимачни площадки са резервирани.

Целта е киностидуиото да се превърне в звездна дестинация за местните продуценти, които досега снимаха в студиа в Пекин или в южни градове на Китай, които обаче не разполагат с „международните стандарти за качество“, които предлага Wanda, обясни Фу.

Наред с инсталациите едно от основните предимства на киностудиото е „изключително конкурентна“ политика за субсидии. Заделени са 5 млрд. юана (790 млн. долара) за субсидирането на до 40% от общите разходи за снимането на качествени филми там.

Главният изпълнителен директор на Wanda Studios обясни, че  откриването на киностудиото ще повиши качеството на китайската кино индустрия и престижа й на международно равнище и в същото време ще затвърди отварянето на страната към чуждестранни продукции, включително ако впоследствие се окаже, че те не могат да бъдат прожектирани в Китай.

Азиатската страна е установила максимална квота от 34 чуждестранни филма, които могат да се прожектират в киносалоните й на година, така че китайските зрители гледат предимно местни филми или копродукции с други страни.

Китайската киноиндустрия се оплаква от липсата на студиа с високи технологии, качествена снимачна техника и процеси за дигитална постпродукция и се нуждае от интегрирана система за снимане, постпродукция, реклама и дистрибуция, съобщи Wanda в комюнике, разпространено по време на представянето на киностудиото.

Поради това повечето китайски филми трябва да правят постпродукцията си в Холивуд и дори в Южна Корея или Япония.

След поредица от неразумни инвестиции и придобивания в чужбина Wanda беше подложена на натиск от китайските власти да намали дълга си и да се справи с недостига си на ликвидни средства, в резултат на което компанията беше принудена да продаде голяма част от активите си, включително „Метрополис на източното кино“.

Сега то е собственост на конгломерата в областта на недвижимите имоти Sunac China Holdings, въпреки че управлението му остава в ръцете на Wanda.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още