IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консорциумът, воден от Tencent, придобива още 10% от Universal Music

Музикалната компания се подготвя за IPO до 2022 г.

13:05 | 18.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Yan Cong/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yan Cong/Bloomberg

Консорциум, воден от Tencent Holdings, ще придобие допълнителни 10% от Universal Music Group в рамките на сделка, оценяваща най-голямата музикална компания в света на 30 млрд. евро (36,8 млрд. долара), пише Bloomberg.

Покупката ще направи дела на Tencent в музикалната група общо 20% след сделка от миналата година за дял със същата оценка.

Връзката на UMG с китайския интернет гигант ще ѝ помогне да засили експанзията си в Азия, а Tencent ще вземе и миноритарен дял в китайското звено на UMG, обяви Vivendi – компанията майка на звукозаписната компания.

Освен това Vivendi ще продаде допълнителен миноритарен дял в UMG преди изпълнението на плана за листване на звеното до 2022 г. Компанията планира да изпозва средствата от сделките, за да намали дълга и да финансира обратно изкупуване на акции и придобивания.

Излизането на UMG на публичния пазар ще даде на музикалната група повече финансова възможност да се конкурира с играчи като Warner Music Group и Sony Music Entertainment.

Книжата на Vivendi повишиха стойността си с 2,9% до 26,75 евро в 13 ч. в Париж днес. От началото на годината цената на акциите на компанията е нараснала с 1,9%. Тази на книжата на Tencent се сви с 0,5% в Хонконг.

Увеличението на дела ще помогне на Tencent да продължи да диверсифицира бизнеса си, който е силно фокусиран в гейминга и китайския пазар. В рамките на други сделки тази година Tencent помогна за обединяването на Huya и DouYu International Holding, създавайки китайски гигант в стрийминга на игри с пазарна стойност от над 11 млрд. долара.

Бизнесът на Universal Music беше подкрепен от скока на стрийминга, който успя да възроди растежа на индустрията след десетилетие на спадове и който помогна на Vivendi да преживее блокадите, свързани с коронавируса.

Сделката ще бъде финализирана през първата половина на 2021 г., ако получи одобрение от регулаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още