IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът изтри 139 млрд. долара от състоянието на най-богатите

Опасенията за глобалната икономика доведоха до срив на борсите

14:33 | 25.02.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бернар Арно.&nbsp;<em>Снимка: Christophe Morin/Bloomberg</em></p>

Бернар Арно. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

500-те най-богати хора в света загубиха общата сума от 139 млрд. долара в понеделник, след като пазарите се озоваха на червено, заради опасенията, че коронавирусът ще засегне сериозно глобалната икономика, пише Bloomberg.

Това е най-големият спад на богатството на тази група откакто Bloomberg Billionaires Index започна да следи показателя през октомври 2016 г. S&P 500 и индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average спаднаха с по над 3% в рамките на вчерашната търговия. Това е най-голямото им понижение от повече от две години и се случи в момент, в който властите по света не успяват да овладеят разпространението на коронавируса.

Бернар Арно, председател на производителя на луксозни стоки LVMH, и основателят на Amazon.com Джеф Безос поведоха загубите, като всеки от тях се сбогува с по над 4,8 млрд. долара.

Богатството на Амансио Ортега, бивш главен изпълнителен директор на Inditex, компанията майка на Zara, намаля с 4 млрд. долара, а средствата на всички други в топ 10 се свиха с поне 2,3 млрд. долара.

Китай, откъдето тръгна коронавирусът, представлява 40% от световния пазар на луксозни стоки. Миналата година базираната в Париж LVMH увеличи азиатския си дял, който не включва Япония, до 30% миналата година. За сравнение през 2002 г. той беше 15%.

Пазарният срив засегна сериозно цените на акциите на круизните компании. Стойността на книжата на Carnival Corp., Royal Caribbean Cruises и Norwegian Cruise Line Holdings се понижи с по 9%.

Нетното богатство на председателя на Carnival Мики Арисън намаля с 406 млн. долара до 10,6 млрд. долара. Стотици хора, които бяха на борда на кораба Diamond Princess на неговата компания се оказаха заразени с коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
ing5rov
преди 4 години
майната им на богатите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
dikens15
преди 4 години
++++1Да коригирам само, че фиатните пари са разчетна единица и средство за размяна, нищо повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Коронавирусът не е изтрил абсолютно нищо, което е съществувало преди него. Това, за което говорите са някакви числа в някой неизвестен компютър, които са намалели абсолютна стойност и зад тях стоят едни и същи активи преди и след появата на коронавируса. Фиатните пари не са богатство или състояние, а само ПРЕТЕНЦИИ върху него, които може да нямат никакво покритие... Богатство и състояние са реалните неща извън финансовата система, а не акциите на Тесла, Епъл или Амазон. Тези неща са квази-богатство в най-добрия случай...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
kane
преди 4 години
...и ще изтрие от лицето на земята между 3%-4% от най-бедните!Кой е по-големият губещ!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още