IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът може да разшири пропастта в заплащането между половете в Германия

Това се случва, защото много жени намаляват часовете си труд, за да се грижат за децата си на фона на затворните детски градини

22:43 | 14.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: gattyimages</p>

Снимка: gattyimages

Коронавирусната криза вероятно ще увеличи разликата в заплащането на половете в Германия, тъй като все повече жени съкращават часовете си за работа, за да се грижат за децата си поради затваряне на училища и детски ясли, информира Ройтерс, позовавайки се на  проучване, публикувано в четвъртък.

В домакинствата с поне едно дете под 14-годишна възраст 27% от жените са съкратили часовете си труд, за да се грижат за тях. От друга страна само около 16% от мъжете са направили същото, показва проучване, проведено сред 7700 служители от фондацията „Hans Boeckler“.

„Съществуващата разлика в заплащането между половете вероятно ще се разшири допълнително в резултат на коронавирусната криза“, каза Бетина Колрауш, академичен директор на отдела за икономическата и социалната наука във фондацията.

Училищата и детските ясли бяха затворени в Германия на 17 март с цел възпрепятстване разпространението на коронавируса. Те постепенно се отварят, но не се очаква да се върнат към нормалното си състояние след летния сезон.

Средно жените печелят с около 21% по-малко от мъжете в Германия. Това бележи една от най-големите разлики в заплащането между половете в Европейския съюз, отчасти защото много жени в страната работят на непълно работно време.

Тенденцията жените да намаляват часовете си труд повече от мъжете е по-изразена в домакинствата с ниски до средни доходи, отколкото при тези с по-високи доходи, показва проучването.

"Семействата с малко пари често не могат да си позволят да се справят без заплатата на мъжа", каза Колрауш.

Проучването показа, че 48% от хората в домакинства от двама родители с деца под 14 години оценяват общата си ситуация в кризата като „изключително“ или „много“ стресираща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още