IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът ще вземе неочаквана жертва: Футболната лудост

Рекордният трансфер на Неймар за 222 млн. евро дълго време ще остане на върха в класациите

11:41 | 01.04.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp; EPA/UEFA via Getty Images</em></p>

Снимка:  EPA/UEFA via Getty Images

Пандемията с коронавируса е напът да преобрази изцяло световния футбол, който беше тръгнал по много опасен път с бомбастичните трансфери за по над 100 млн. евро.

Според куп експерти рекордната покупка на Неймар за 222 млн. евро (от Барселона в ПСЖ през лятото на 2017 година) дълго време ще остане на върха в класациите и дори ще дойдат времена, в които сумата ще граничи с фантастиката.

"Замразяването" на сезона в европейските първенства вече се отразява негативно дори на най-големите "акули". Колосите търпят огромни финансови загуби, защото не отчитат никакви приходи от телевизионни права, продажба на билети или фенски артикули.

В същото време обаче заплатите на играчите се плащат. Дори и намалени с висок процент (от вчера в лагера на испанския шампион Барселона той е цели 70%), заплатите на персонала продължават да тежат много на клубовете.

И в момента се получава едно криворазбрано надлъгване. Колкото по-дълго време продължава извънредното положение заради разпространението на заразата, толкова повече клубовете ще губят от своята финансова мощ, защото при "нормализирането" на живота те ще трябва да компенсират загубите си.

CIES Football Observatory изчисли с какъв процент ще се обезцени всеки състав, ако до 30 юни не се подновят шампионатите на Стария континент.

Лидер в черната класация е Олимпик Марсилия, чиято стойност ще спадне с близо 38%. Следват Интер, Верона, СПАЛ, Шефийлд Юнайтед и Байерн Мюнхен. В Топ 20 има още няколко колоса - Реал Мадрид, ПСЖ, Милан и Барселона.

Какво ще се случи с оценката на играчите на  Манчестър Сити вижте в продължението на анализа в Gol.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
фиг.1
преди 4 години
Запалянковците не губят, те скоро ще имат повод да задоволят "спортната" си агресия като почнат бунтовете и излязат да беснеят по улиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
zelka007
преди 4 години
чак пък неочаквана ... хонорарите и заплатите в професионалният спорт винаги са били голямо недоразумение ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още