IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът сви посещенията от Китай в Макао с 80%

Това е огромен удар за казината в града

12:06 | 27.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Billy H.C. Kwok/Bloomberg</em></p>

Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg

Разпространението на смъртоносния вирус в Китай натежава над прогнозата на операторите на казина в най-големия център за залагания в света, пише Bloomberg.

Броят на посетителите в Макао от континенталната част на Китай е спаднал с 80% в неделя, третият ден на празничната седмица по случай Китайската нова година, спрямо същия ден миналата година, посочват от туристическата администрация на града. За първите три празнични дни посещенията са се свили с 66 на сто, сочат още данните.

Това е удар за икономиката, която разчита на индустрията. В същото време това се случва, след като казината преживяха най-лошата си година от 2015 г. насам. Прогнозата едва ли ще се подобри, тъй като Китай ограничава пътуванията на гражданите си, включително и тези в чужбина, заради нарастването на броя смъртни случаи от коронавируса.

Поне 80 души са починали в Китай от вируса, който се появи в град Ухан. Потвърдените случаи на заразени хора в него са скочили до над 2700. Представители на властите в Макао удължиха ваканцията за училищата до 10 февруари, за да помогнат за спиране разпространението на болестта. Вече има шест потвърдени случая в Макао.

В четвъртък лидерът на града Хо Ят Сън заяви, че не може да наради затварянето на всички казина в града заради разпространението на болестта, сочи информация на Radio Television Hong Kong.

Книжата на оператора на хотели и казина Wynn Resorts понижиха стойността си с 11% по време на търговията в САЩ миналата седмица, а тези на Wynn Macau потънаха с 13 на сто в Хонконг. Акциите на оператора на курорти Sands China записаха спад на цената от над 8%. Пазарът в Хонконг е затворен за празниците до сряда.

По време на посещение в Макао миналия месец президентът Си Дзинпин поздрави управляващите града за запазването на стабилността, като подчерта, че бившата португалска колония трябва да диверсифицира икономиката си. За разлика от Хонконг, Макао отдавна е смятан за по-лоялен на Комунистическата партия. Залаганията носят около 80% от годишните приходи на местното правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още