IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коста Рика и Португалия са най-добрите места за пенсиониране

Все по-нагоре в класацията се изкачват страни от Централна и Южна Америка

16:28 | 08.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ако смятате да се пенсионирате в чужбина през 2018 г. или просто сте любопитни кои са най-добрите места, нови две проучвания могат да ви помогнат. Има обаче уловка – те са единодушни само за три страни, като имат коренно различен поглед за останалите седем, пише MarketWatch.

Според Global Retirement Index, цитиран от International Living, Коста Рика е на първо място за 2018 г, като се изкачва с четири места в сравнение с 2017 г. В Топ 10 доминират страни от Централна и Южна Америка, като Перу попада в класацията за първи път основно поради ниската цена на живот.

От друга страна The Live and Invest Overseas класира най-добрите места за живеене и инвестиции в чужбина, като поставя на първо място португалската столица Лисабон. В Топ 10 попадат страни от Европа, като има четири нови попълнения тази година – Италия, Словения, Индонезия и Виетнам. Освен че са страхотни места за пенсиониране, те са чудесен избор за живеене за хора от всяка възраст, коментират авторите на изследването.

Според първата класация след Коста Рика се нареждат Мексико, Панама, Еквадор, Малайзия, Колумбия, Португалия, Никарагуа, Испания и Перу.

Страните са подбрани сред данни за 24 държави, като са сравнявани според 12 категории, вариращи от здравеопазване до климат, развлечения и удобства. Тази година изследователите добавят категория "Управление", която дава точки за места, зачитащи личната свобода, такива с минимална бюрокрация и стабилна, сигурна политическа среда.

Популярната дестинация за почивка Коста Рика заема първо място поради „тропическия си климат, ниската цена на живот, първокласната и достъпна медицинска помощ, изгодните недвижими имоти и природните красоти“, посочва се в проучването.

Втората класация пък ни показва, че след Лисабон се нарежда Кали, Колумбия, а на трето място е Санто Доминго, Доминиканската република. В списъка попадат градове от Белиз, Франция, Италия, Словения, Мексико, Индонезия и Виетнам.

Аргументите тук са, че Лисабон е „класически европейски град, на който никой не обръща внимание“.

Четири от десетте страни в класацията са европейски, като авторите на изследването коментират, че „Европа е толкова достъпна сега, така че ако мечтаете да се пенсионирате тук, се възползвайте от този прозорец на възможностите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още