IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитори поеха контрола върху британския търговец на дребно Debenhams

Даден е ход на план за затваряне на 50 магазина и търсене на възможност за намаляване на наемите

16:14 | 09.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Кредиторите на веригата магазини Debenhams поеха контрола над изпадналия в затруднение търговец на дребно във втроник, отстранявайки акционерите на дружеството, включително милиардера Майк Ашли, съобщава Ройтерс.

Най-голямата верига от универсални магазини в страната е засегната от рязко забавяне на продажбите, високите наеми, нарастването на дълга й, както и от ожесточената битка за контрол от страна на най-големия си акционер Sports Direct, който е притежание на Ашли. 

Акционерът, ĸoйтo e coбcтвeниĸ и нa aнглийcĸия фyтбoлeн ĸлyб Hюĸacъл Юнaйтeд, е проявявал неведнъж интерес към вериги, изпаднали в затруднения. Той похарчи десетки милиони паунди в последните няколко години, за да успее да се сдобие с 30% от капитала на компанията.

И докато повечето магазини на Debenhams ще продължават да работят, то ще бъде даден ход на план за затваряне на около 50 обекта с по-слабо от очакваното представяне и търсене на възможност за намаляване на разходите за наеми. Мерките са определени като критични за оцеляването на компанията. Планът излага на риск около 4 хил. работни места.

Това, което се случва с Debenhams, е поредният удар за сектора на дребно във Великобритания, който вече беше разтърсен от фалита на BHS, електронната компания Maplin, универсалния магазин House of Fraser и магазина за велосипеди Evans. Последните две компании бяха също под контрола на Майк Ашли.

Въпреки дългата си история Debenhams се бори за оцеляване, след като потребителите се насочиха към онлайн пазаруване и по-евтини магазини, а компанията остана с прекалено много търговски площи и то на едни от скъпите улици. Всичко това доведе до срив в стойността на акциите на компанията с 90%.

Debenhams има дългове в размер до 720 млн. паунда (940 млн. долара) при пазарна оценка на компанията в размер на 22 млн. паунда. През 2018 г. веригата магзини за търговия на дребно е имала 19 млн. клиенти и 2,9 млрд. паунда продажби.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още