IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата за бензин в Куба доведе до недостиг на сапун и пури на острова

През уикенда по бензиностанциите в страната се извиваха опашки, на които се чакаше часове наред

12:07 | 24.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Недостигът на горива, обхванал Куба от десетина дни, започна да се отразява на снабдяването и с други стоки като сапун, прах за пране и пури, призна министърът на вътрешната търговия Бетси Диас Веласкес, цитирана от АФП. 

Първостепенната грижа е снабдяването с хранителни продукти в страна, която внася 80 процента от потреблението си, поясни министърката в интервю за официоза на Кубинската комунистическа партия в. "Гранма".
Поради тази причина "понякога" други стоки, като продуктите за хигиена, започват да липсват на пазарите, отбелязва изданието. 

От десетина дни Куба е изправена пред остър недостиг на горива, свързан с американските санкции срещу корабите с петрол на Венецуела, която е основният доставчик на острова.

Производството на пури също бе "леко засегнато" през септември, защото основният завод на острова, разположен в

Олгин, източната част на Куба, затвори заради ремонтни дейности и когато отново заработи не успя да пласира производството заради липса на транспорт и гориво.

През уикенда по бензиностанциите в Куба се извиваха опашки, на които се чакаше часове наред. В понеделник сутринта ситуацията изглежда леко се бе успокоила, отбеляза АФП. Президентът на Куба Мигел Диас-Канел обеща, че в края на септември ще пристигнат танкери и ситуацията относително ще се нормализира през октомври.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още