IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кубчето на Рубик изгуби търговската марка над формата си в ЕС

Според Съда на ЕС формата му не е достатъчна, за да му се предостави защита срещу подражатели

16:08 | 10.11.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Кубчето на Рубик, популярният разноцветен триизмерен пъзел, изгуби битка за търговската си марка в четвъртък, след като Съдът на Европейския съюз реши, че формата му не е достатъчна, за да му се предостави защита срещу подражатели, съобщава Ройтерс.

Играчката, създадена през 1974 г. от унгареца Ерно Рубик, е популярна сред млади и стари, като в цял свят са продадени над 350 млн. кубчета.

Британската компания Seven Towers, която държи правата на интелектуална собственост над Кубчето на Рубик, регистрира формата му като триизмерна европейска търговска марка в Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO) през 1999 г.

Германският производител на играчки Simba Toys обаче оспори защитата на марката през 2006 г., заявявайки, че въртящата способност на кубчето трябва да бъде защитена от патент, а не от търговска марка.

Патентите разрешават на създателите да не позволят на конкуренти да се възползват по търговски начин от техните изобретения без одобрението им за определен период от време, докато търговските марки дават на собствениците на интелектуалната собственост изключителното и постоянно право над техния дизайн, лого, фрази или думи, докато ги ползват.

Германската компания заведе дело в базирания в Люксембург Съд на Европейския съюз, след като UEIPO и съд на по-ниска инстанция отхвърлиха жалбата.

Съдиите от Съда на ЕС обаче са съгласни с аргументите на Simba Toys.

Разглеждайки дали регистрацията трябва да бъде отхвърлена с мотива, че формата включва техническо решение, EUIPO и Общият съд е трябвало да вземат предвид и скритите функционални елементи, представени от тази форма, например въртящата ѝ способност“, казват съдиите.

EUIPO сега ще трябва да вземе ново решение въз основа на присъдата на Съда на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още