IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Куидичът оживя в Англия

Велоцирапторите спечелиха купата в магическия турнир от книгите за Хари Потър

14:54 | 14.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Куидичът, играта от книгите за Хари Потър, оживя в Англия. В графство Стафордшир се проведе турнир за купата по Куидич, а състезателите обикаляха терена с дръжки от метли между краката си, съобщава Ройтерс. 

В оригиналния вариант, описан от Дж. К. Роулинг, играчите летят на магически метли. 

В спорт, запазен предимно за магьосници и вещици, състезателите премериха сили и участваха в същински „организиран хаос“, описа турнира Том Хайнс от тима на Велоцирапторите, които спечелиха първенството.  

Отбори от по 7 души се опитваха да отбележат възможно най-много точки в три обръча.

„Това е нещо като смесица между ръгби и народна топка, може би и с малко елементи от хандбала. Интересът към шампионата е голям. 32 отбора се класираха за финалната фаза. Имаше и много публика“, обясни още Хайнс.

Мачовете продължават между 20 минути и 1 час. 

В романите на Роулинг куидичът се играе от магьосници на летящи метли, на игрище с по три голови стълба на всеки край. Всеки от стълбовете завършва с обръч. Играят два отбора с по седем играча, които могат да използват четири топки. Най-дългата игра на Куидич е протекла цели 3 месеца, докато сничът е бил заловен. А сничът е златна топка с размера на топка за голф и с пърхащи крила. Тя е най-важната топка в играта. Когато търсачът я хване, играта свършва. Тази топка носи 150 точки, а Хари Потър е един от най-добрите търсачи в романа на британската писателка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още