IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къщата от детството на Джоан Роулинг отива на търг

За имота в Уелс, за който се предполага, че е вдъхновил някои от идеите за Хари Потър, се искат поне 399 950 британски лири

13:18 | 15.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Историята за Хари Потър направи&nbsp;Джоан Роулинг милионерка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Историята за Хари Потър направи Джоан Роулинг милионерка. Снимка: Ройтерс

Домът, в който е преминало детството на писателката Джоан Роулинг, е обявен за продан за 399 950 британски лири, съобщи ContactMusic.

Сегашният му собственик Джулиън Мърсър смята, че домът в Тътсхил, близо до Чепстоу в Югоизточен Уелс е вдъхновил някои от идеите на Роулинг за книгите й за Хари Потър.

Според Мърсър някои неща в този дом просто са "пренесени" в книгите за Хари Потър.

Става въпрос за килер като онзи, в който лелята и чичото на Хари Потър го принуждават да живее, и за капак върху отвор на пода, откъдето се слиза в мазе.

"Мястото е прекрасно, увери Мърсър. Джоан Роулинг е прекарала тук детството си. Архитектурата е подобна на тази на училището Хогуортс. Има сводести тавани и каменни прозорци, навсякъде властва готически дух."

В една от спалните дори е съхранен надпис от Джоан Роулинг, която днес е на 45 години. Надписът на стената под перваза на прозорец гласи, че тя е спала там през 1982 г. 

Мърсър, който купил къщата от семейство Роулинг през 1995 г., заяви: "Когато се преместихме в този дом, Джоан Роулинг не бе известна личност. Две години по-късно бе публикувана книгата й "Хари Потър и философският камък". Едва тогава си дадохме сметка за значението на името, изписано под перваза на прозореца в спалнята." 

Междувременно последният осми филм от поредицата за Хари Потър може да засенчи по популярност предишните екранизации на романите на Джоан Роулинг за момчето с магьоснически способности, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

В сряда "Хари Потър и Даровете на смъртта: Част 2" се появи по екраните в 26 страни и за 24 часа събра 43,6 млн. долара приходи. Те са с 87% по-големи от събраните за 24 часа приходи от предишния филм от поредицата - "Хари Потър и Даровете на смъртта: Част 1", и с 49 на сто по-големи от онези от "Хари Потър и нечистокръвният принц" през първия ден след излизането му по екраните през 2009 г.

По данни на Warner Bros. най-големи приходи от "Хари Потър и Даровете на смъртта: Част 2" са събрани в Австралия - 7,5 млн. долара, във Франция - 7,1 млн. долара, в Италия - 4,6 млн. долара и в Швеция - 2,1 млн. долара. Филмът излезе по екраните в САЩ вчера. 

Смята се, че последният филм от поредицата за Хари Потър може да донесе повече приходи през първия уикенд след появата си по екраните в САЩ в сравнение с "Хари Потър и Даровете на смъртта: Част 1", събрал 125 милиона долара. Рекордьор е "Черният рицар", донесъл 158,4 млн. долара от прожекции през първия уикенд.

Според Warner Bros. "Хари Потър и Даровете на смъртта: Част 2" може да стане първият филм от поредицата за Хари Потър, събрал 1 млрд. долара приходи в световния бокс-офис. "Хари Потър и философският камък" бе най-близо до тази граница, след като донесе 974,8 млн. долара.

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още