Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

КЗК обвини "Музикаутор" в злоупотреба с господстващо положение

Сдружението може да е лишило националното радио от възможност за ефективно конкуриране на пазара

КЗК обвини "Музикаутор" в злоупотреба с господстващо положение

Снимка: Музикаутор

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обвини сдружението за колективно управление на авторските права в музиката “Музикаутор” в злоупотреба с господстващо положение на пазара на музикални произведения от репертоара на сдружението, съобщават от комисията.

От КЗК посочват, че нарушението може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията или да засегне интересите на потребителите. То е свързано с прекратяването на договорните отношения с Българското национално радио (БНР), като това е препятствало осъществяваната от радиото дейност.

Всъщност предмет на проучване в производството е поведението на „Музикаутор“ именно във връзка с прекратяването на Договора за разрешаването на музикални и литературни произведения по радио отношения между сдружението и БНР и следващата от това невъзможност общественото радио да използва репертоара на „Музикаутор“ в програмите му.

Комисията твърди, че в хода на проучването е установено, че отношенията между страните в производството се урежда с договор за разрешаване използването на музикални и литературни произведения в радио, който е сключен на 19 декември 2011 г. „Музикаутор“ обаче прекрати договора от 1 януари тази година, като отправи предизвестие за това още на 21 ноември 2016 г.

Още по темата

„От водените между страните в производството преговори и от цялостното поведение на „Музикаутор“ в тази връзка може да се направи извод, че прекратяването на действащия договор между страните представлява начин за постигане на исканите от Сдружението условия за определяне размера на дължимите му възнаграждения за лицензирането на съответните права“, посочват от КЗК. Комисията допълва, че от установените факти не може да се изведе друга цел и други причини, които обективно да оправдават решението за прекратяване на договора.

КЗК твърди, че чрез действията си „Музикаутор“, като предприятие с господстващо положение, е лишило националното радио от възможност за ефективно конкуриране на пазара.

Страните в производството имат право в срок от 30 дни да предявят своите писмени възражения по предявените твърдения. Освен това могат да бъдат изслушани в КЗК в открито заседание.

Припомняме, че само преди няколко дни – на 21 юни, БНР и „Музикаутор“ най-сетне сключиха нов договор.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Как идеята „Купи изкуство, подкрепи художник“ стана социално-културен феномен