IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард все още е изключение в мъжкия свят на централните банкери

Само 14 централни банки в световен мащаб се ръководят от жени

19:02 | 15.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Кристин Лагард. Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Кристин Лагард. Снимка: Архив на Ройтерс

Назначаването на Кристин Лагард за управител на Европейската централна банка (ЕЦБ) беше знаково събитие за подобряването на баланса между половете при вземането на икономически решения, но глобалните централни банки все още имат да извървят дълъг път, пише Bloomberg, като се позовава на доклад на Официалния форум на парични и финансови институции (OMFIF).

„Ръководството на Лагард контрастира на изцяло мъжката среда на управителите на националните централни банки, съобщава се в документа.

Докато Европа е най-добрият регион що се отнася до равенството между половете при управлението на централните банки, само 14 институции се ръководят от жени по целия свят. Това представлява по-малко от една трета от световната икономика.

Някои скорошни опити за назначаване на жени на ръководни длъжности в централните банки не се увенчаха с успех. Въпреки че правителството на Великобритания работи със специалисти по разнообразието между половете при избирането на наследник на гуверньора на централната банка Марк Карни, само две жени кандидатстваха, а постът беше предоставен на Андрю Бейли.

В Ирландия заместник-управителят Шарън Донери беше „пренебрегната“ за повишаване на най-високия пост след преминаването на Филип Лейн в ЕЦБ, подчертава се в доклада. Постът вместо това отиде в ръцете на Гейбриъл Махлуф.

„Може би процесът на подбор трябва да се промени“, казва Дени Кириакопулу, главен икономист и директор на научните изследвания в OMFIF. „Централната банка е екип и не трябва просто да се избират най-добрите хора, взети един по един, а най-добрата комбинация от умове“, добавя тя.

Като цяло индексът на OMFIF за полово равновесие се е повишил до 28% през 2020 г. спрямо 25% година по-рано, изтъкват от мозъчния тръст. Резултат от 100% представлява перфектния баланс между жените и мъжете. Подобрението отразява прогресията на ръководни длъжности, както и назначаването на повече жени на заместник-гуверньорска длъжност.

Испания е начело на индекса, следвана от Аруба, Исландия и Малайзия, посочва се в проучването. Резултатите от Азиатско-тихоокеанския регион отчитат много голямо подобрение. Канада може скоро да се присъедини към редиците на централна банка с жена управител, тъй като старши заместник-гуверньорът Каролин Уилкинс е един от фаворитите за заемане на най-високата длъжност по-късно тази година.

Включването в управлението на подобни институции на групи, които трудно намират представителство там, може да насърчи конкуренцията и да помогне за осигуряването на редица гледни точки, които спомагат за създаването на политика. Това е важно за централните банки „в светлината на социалния им дълг да олицетворяват обществото, на което служат“, пише в доклада.

Една пета от централните банки в световен мащаб нямат жени на ръководни длъжности или в комисии по паричната политика, а повече от половината от тях са в Близкия изток и азиатско-тихоокеанския регион.

„Необходими са действия за коригиране на асиметрията и създаване на по-приобщаващи и подкрепящи работни условия. Нещата няма да се променят без модерни, прогресивни политики“, заключава се в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още