IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Легендарната марка бельо Victoria’s Secret се сбогува с борсата

Sycamore Partners придобива 55% от акциите на бранда в сделка, която го оценява на 1,1 млрд. долара

15:56 | 20.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

Известната марка луксозно бельо Victoria’s Secret има нов мажоритарен собственик, след като L Brands продаде контролен пакет акции на своята марка на частната компания Sycamore Partners в сделка, която оценява марката бельо на 1,1 млрд. долара, съобщиха Wall Street Journal и Bloomberg.

Лесли Уекснър, милиардерът основател на L Brands, ще се оттегли като председател и главен изпълнителен директор. 

82-годишният Уекснър, който е най-дългогодишният изпълнителен директор на компания от индекса S&P 500, ще  остане в Борда на директорите на L Brands и ще запази дяловете си и в двете компании. 

Сделката оставя свиващия се бизнес на Victoria's Secret в отделна частна компания с оценка от 1,1 милиарда долара. Това е малка част от онези 34 млрд. долара, на които инвеститорите оценяват Lululemon Athletica Inc., бързоразвиваща се марка с наполовина по-ниски годишни приходи. L Brands ще запази 45% дял от бизнеса на Victoria’s Secret, който включва насочената към младежите верига Pink, и ще използва приходите от продажбата, за да изплати част от своя дълг, оценяван на 5,5 милиарда долара. Очаква се сделката да приключи през второто тримесечие.

Трансакцията се случва след години на скандали и незадоволителни продажби във веригата за бельо. Компанията се опитва да подобри имиджа си, белязан от твърденията за мизогинистична култура по време на управлението на бившия ръководител на маркетинга Ед Разек, както и от въпроси относно връзката на Уекснър с осъдения за сексуални престъпления Джефри Епстайн. Според Уекснър Епстайн го е измамил.

Victoria’s Secret загуби позиции сред конкурентите си, които представят своите продукти като ориентирани към комфорта и удобството на тялото. Преориентирането на потребителите към електронната търговия, което се наблюдава като масово явление в сектора на търговията на дребно, както и отливът на купувачи от търговските центрове също нанесоха удар на бранда за бельо. 

След тази продажба L Brands ще ръководи веригата Bath & Body Works, която предлага продукти за грижа за кожата и генерира 35% от общите приходи за годината, приключила пред февруари 2019 г. Victoria's Secret, въпреки намаляващия принос през годините, допринесе с почти 56% за приходите на L Brands през миналата година според данни, събрани от Bloomberg. 

Акциите на L Brand се сринаха с 11% до 21,90 долара в предборсовата сесия. Акциите на L Brands поскъпнаха с почти 36% тази година в Ню Йорк след спад в цената им четири поредни години. Компанията планира да представи тримесечните си резултати на 26 февруари.

Сделката следва плана на L Brands за подобрение на бизнеса на Victoria's Secret, представен миналия септември. По това време ръководството заяви, че ще повиши качеството на преживяванията за потребителите в магазините на марката и ще актуализира маркетинговита си стратегия, за да приобщи нови клиенти и да задържи настоящите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още