IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Легендарният американски Colt става… чешки

Ceska Zbrojovka Group придобива производителя за над 180 млн. евро в брой и 18 млн. долара в акции

13:27 | 12.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Легендарният американски производител на оръжия Colt преминава в чешки ръце. Производителят на оръжие Ceska Zbrojovka Group (CZG) обяви в четвъртък срещу петък вечерта, че е подписано „окончателно споразумение“ за придобиване на всички акции на американския конкурент, предава DPA.

За сделката чехите са готови да извадят 220 милиона долара (около 180 милиона евро) в брой, както и повече от един милион нови собствени акции. Сделката все още не е одобрена от органите по конкуренция. Приключването ѝ се очаква през второто тримесечие на 2021 г., като тогава чехите ще разполагат с бранд на 175 години, който избегна фалита през 2016 г.

„Това сливане е стратегическа стъпка за двете страни", каза президентът на CZG Любомир Коварик. Компанията му е горда, че в бъдеще ще има „толкова емблематична марка“ в продуктовото си портфолио. Според изпълнителния директор на Colt Денис Вейо стратегическата комбинация от двете компании отваря значителни възможности за растеж.

Комбинираната група ще има приходи над 500 млн. долара, казва CZG. Акциите на CZG затвориха в четвъртък на ниво от 360 крони, като оцениха частта от сделката на около 395,5 милиона крони (18,65 млн. долара).

Colt е известен с барабанния револвер, разработен от основателя на компанията Самюел Колт в началото на 19 век. Тази технология за първи път позволява да се извършват до шест изстрела без презареждане и доведе до революция в оръжейната индустрия.

Colt’s Manufacturing Company бе основана през 1855 г. Днес тя е базирана в град Хартфорд, щата Кънектикът и се контролира от хедж фонда Sciens Capital Management. 

Компанията е доставчик на американската армия в продължение на над 175 години и също така доставя и на канадските въоръжени сили.  Оръжията на Colt бяха предпочитани от армията на САЩ в продължение на дълги години, но през 2013 г. важен договор бе провален, а сделките започнаха да намаляват.

Чешката CZ Group е един от най-големите производители на пистолети в Европа. За него работят около 1650 души в Чехия, Германия и САЩ. Продуктите се продават под марките CZ, Dan Wesson, Brno Rifles и 4M Systems. Компанията възникна при приватизацията на бивша държавна компания за въоръжение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още