Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Lego планира втори завод в Азия

Компанията очаква търсенето да започне да изпреварва предлагането и иска да е подготвена

Lego планира втори завод в Азия

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Производителят на играчки Lego обяви, че планира да изгради нов завод във Виетнам, за да се справи с бързия растеж на търсенето на своите цветни блокчета в Азия, предава Ройтерс.

Частната датска компания твърди, че ще инвестира над 1 млрд. долара в проекта. Това ще бъде вторият ѝ азиатски завод, след като през 2016 г. отвори такъв в Китай. Lego постигна двуцифрен растеж в региона от 2019 г.

Сега търсенето е на път да изпревари предлагането от китайската фабрика в средносрочен до дългосрочен план, заяви главният оперативен директор на Lego Карстен Размусен.

„Растежът в Китай и Азия е фантастичен и можем да видим, че с времето ще се нуждаем от повече капацитет“, допълва той, посочвайки разрастващата се средна класа и големия брой новородени в региона в сравнение с по-зрелите пазари в Европа и Северна Америка.

Още по темата

Това е поредният ход в изпълнение на продължаващата от десетилетие стратегия на Lego да позиционира производството си близо до ключови пазари, което ѝ помогна да овладее разходите си и да се предпази от външни фактори.

„Това ни дава по-кратко време за доставка до нашите клиенти и така можем да реагираме бързо спрямо търсенето, но, разбира се, ни прави и по-гъвкави“, посочва Размусен.

Той допълва, че решението за изграждане на завод във Виетнам не е било ускорено от скорошните проблеми с веригите на доставките.

Това ще е и първият въглеродно неутрален завод на Lego. Компанията планира да разчита на соларни панели, които ще постави на покрива, и на такива от близка ферма,

Въпреки че Lego все още прави конструкторите си от базирана на петрол пластмаса, тя е дала обеждание да я замени с устойчиви материали до края на десетилетието.

Заводът, който ще започне производство през 2024 г., ще има до 4000 работници и ще добави близо 100 млрд. конструкторни блокчета към годишната бройка на компанията, твърди Размусен, без да разкрива повече подробности.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Mattel си върна правата върху куклите принцеси на Disney