IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lego записа първи спад на печалбата от 14 години

Според производителя на детски играчки причината е изчистване на инвентара

11:20 | 06.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Не всичко е страхотно в Lego. Миналата година датският производител на играчки е претърпял първия си спад на продажбите и печалбата от 2004 г. насам, съобщава Financial Times.

Приходите на компанията са се свили с 8% до 35 млрд. крони (5,8 млрд. долара) през 2017 г., а оперативната печалба се е сринала с 16% до 10,4 млрд. крони (1,72 млрд. долара) спрямо година по-рано.

Резултатите подчертават най-голямото изпитание, пред което се изправя Lego, откакто частният производител на пластмасови строителни кубчета бе на ръба на финансов срив през 2003-2004 г.

Въпреки това най-печелившият производител на играчки в света заяви, че целта му е да стабилизира бизнеса си тази година. Lego все пак се опитва да покаже и положителни елементи в резултатите си за миналата година, заявявайки, че голяма част от спада на приходите се дължи на „изчистване на инвентара“. Компанията добавя, че глобалните продажби са останали без промяна и са приключили годината с възходяща тенденция.

„2017 г. бе предизвикателна година и като цяло не сме доволни от финансовите резултати“, заяви Нилс Кристиансен, новият главен изпълнителен директор след отстраняването на предишния ръководител. „Приключихме годината в по-добра позиция обаче. През декември потребителските продажби са се разраснали на седем от 12-те ни най-големи пазара и навлизаме в 2018 г. с по-добър инвентар“.

През 2018 г. компанията ще стабилизира бизнеса си и ще инвестира, за да генерира устойчив растеж в дългосрочен план, допълни Кристиансен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още