IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Levi Strauss & Co. очарова с първия си отчет

Легендарният производител на дънки се похвали с ръст на приходите от 7 на сто

10:16 | 10.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Легендарният производител на дънки Levi Strauss & Co. представи силни бизнес показатели след блестящото си завръщане на фондовия пазар.

През първото тримесечие приходите от продажбите са се покачили със седем процента до 1,4 милиарда долара в сравнение със същия период на миналата година, съобщиха от Levi’s. Коригираната печалба нарасна с над 80% до 151 млн. долара, до голяма степен поради високите еднократни такси през предходната година, предава Bloomberg.

Levi's отбеляза впечатляващо завръщане на фондовата борса през март, след като по-рано вече 166-годишната модна група мина в частни ръце. Сега компанията се оценява на около 9 млрд. долара.

Мениджърите на Levi’s представиха IPO-то пред инвеститорите като история на растежа, а резултатите подкрепят този наратив. Един от основните двигатели в бизнеса е стремежът компанията да се засили в области извън дънките, като горни дрехи и обувки. В конферентния си разговор с анализатори компанията заяви, че сегментът на горните дрехи са отчели ръст на приходите с 28% през периода.

Другият двигател за растеж се очаква да бъде Азия, и по-специално Китай, където Levi’s има сравнително малък бизнес, но и големи възможности. Приходите от този регион са нараснали с 8% до 253 млн. долара - което е бърз растеж за най-малкия регион на компанията.

Тя заяви, че през тази година ще открие близо 100 нови магазина, управлявани от нея. Главният изпълнителен директор Чип Берг поясни, че по-голямата част от новите магазини ще бъде в Европа и Азия, въпреки че главни и аутлет магазини ще бъдат откривани и в САЩ. „Имаме добър модел, той е много печеливш и продължаваме да се разширяваме на тези пазари", каза той.  

Акциите на Levi’s поскъпнаха с 6,5% до 23,30 долара в края на търговията във вторник. Книжата добавиха 29% от IPO-то през миналия месец до края на деня във вторник, изчислява Bloomeberg.

Корените на традиционната компания водят до емигранта от Бавария Леви Щраус, който е привлечен от златната треска в Калифорния в средата на 19-ти век и се смята за един от изобретателите на сините дънки. Той се мести в Сан Франциско през 1853 г. по време на Златната треска в Калифорния, отваряйки нов бизнес. Компанията, която основава, твърди, че е изобретила сините дънки, когато Щраус и негов партньор през 1873 г. получават патент да използват нитове за производство на дрехи – практика, която все още отличава дънките на компанията. През годината Levi’s добавя нови линии, включително подходящия за офиса бранд Dockers.

Семейство Хаас, наследници на Леви Щраус, продаде малка част от акциите си и продължава да контролира компанията. Хаас я свали от борсата през 1985 г. в рамките на изкупуване за 1,6 млрд. долара. За пръв път компанията стана публична през 1971 г.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още