IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на нови премиери остави „Tenet“ на върха на боксофиса

Приходите от продажба на билети обаче се свиват с 26% до 4,7 млн. долара спрямо седмица по-рано

16:17 | 21.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

По-малко фенове са посетили киносалоните през изминалата седмица, като фактор за това бе и липсата на нови заглавия на големия екран.

Първото място в северноамериканския боксофис остава за лентата на Кристофър Нолан „Tenet“, показват данни на Comscore Inc., въпреки че приходите от продажба на билети се свиват с 26% до 4,7 млн. долара спрямо седмица по-рано. Научнофантастичният трилър на Warner Bros. бе най-гледан и в Китай с приходи от 5,6 млн. долара през уикенда, съобщава Bloomberg.

Междувременно лентата „Mulan“ на Walt Disney изкара само 6,5 млн. долара за втория си уикенд по кината в континентален Китай – значителен спад спрямо така или иначе слабото представяне от 23,2 млн. долара седмица по-рано. Филмът направи дебют и по кината в Хонконг на фона на призиви за бойкот, но от Disney отказаха да посочат какви приходи е имала историята за момичето войн.

Въпреки че част от по-слабия интерес в Северна Америка се дължи на затворените кина в Ню Йорк и Лос Анджелис – два ключови пазара – той също така е признак и за колебанието на феновете да се завърнат в салоните. В същото време големите студиа предпочитат да изчакат с премиерите на хитовите си заглавия. Така наскоро Warner Bros. обяви, че отлага премиерата на „Жената чудо 1984“ за Коледа.

В момента около 3500 (58%) от 6000-те киносалона в Северна Америка са отворени, посочва Comscore.

Все още ниският брой допълнително влошава ситуацията за веригите киносалони. AMC Entertainment Holdings Inc. – най-големият оператор на киносалони в света, заложи силно на кредитирането, за да оцелее през 2020 г. Представители на Националната асоциация на собствениците на киносалони заявиха на конференция на Goldman Sachs Group Inc. от 17 септември, че индустрията все още има трудности с привличането на зрители, тъй като голяма част от тях не осъзнават, че кината са отворени заради липсата на нови филми.

Warner Bros. се опита да даде тласък на приходите с пускането на голям екран в началото на септември на „Tenet“ – продукция за 200 млн. долара. Успехът на лентата обаче все още не е сигурен. За момента тя е изкарала от прожекции 250 млн. долара – сума, която се поделя между студиото и операторите на киносалони, като в същото време то похарчи и още десетки милиони за реклама на лентата.

Следващата голяма американска премиера не се очаква преди 6 ноември, когато по кината трябва да излезе „Черната вдовица“ на Disney, но все още обаче не е ясно дали тази дата ще се запази.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още