Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Любителите на вино не спират да търсят иновативни вкусове

Според Красимир Коев от Агенцията по виното през 2018 г. производителите няма да успеят да отговорят на вътрешното търсене на бяло вино

гледано: 1743   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Любителите на виното постоянно търсят вкус отвъд традиционния. Това коментира инж. Красимир Коев от Изпълнителната агенция по лозата и виното за Bloomberg TV Bulgaria.

„Ние традиционните вина с традиционните вкусове си ги произвеждаме. Но напоследък има тенденция на 3-5 години публиката търси нещо много иновативно – друг вкус, друг аромат, плодов вкус“.

„Преди две години имаше едно испанско вино – синьо вино, което стана хитово. За един летен сезон бяха продадени 100 млн. бутилки. Това се търсеше, защото беше малко по-различно“, добави още инж. Коев.

Според него хората търсят някаква разлика ,нещо, което да бъде малко по-различно от традиционните вкусове".

„Ние общо взето спазваме тези тенденции, съблюдаваме ги, произвеждаме точно това, което се търси от пазара. Затова и нямаме реколти, които да залежават - от 2014-2015 например. Всичко се купажира или се добавят плодови аромати“, допълни той.

Още по темата

Инж. Коев посочи, че през 2018 г. производителите няма да успеят да отговорят на вътрешното търсене на бяло вино.

"Изграждат се нови лозови масиви, но те са недостатъчни като грозде за производство на вино, което да може да изкараме от реколта до реколта. Бялото вино винаги свършва в разгара на сезона и компенсираме с внос. Но в това няма нищо лошо. Имаме недостиг, който компенсираме. Това означава, че има голямо търсене както навън, така и на българските пазари“.

България има огромен потенциал за производство на висококачествени вина. Като количество можем да задоволим желанието на британския пазар, коментира и Анелия Берова от Wine & Spirit Education Trust по повод предстоящата дегустация на български вина в Лондон по време на London Experts in Wine Awards.

По думите ѝ препятствията пред българските винопроизводители са, че наблягат на бордо стил, който вече не е така търсен на Острова.

„Голяма част от българските производители продължават да произвеждат този стар стил вино, който не се харесва тук, на Острова. Трябва евентуално да се премине към по-плодови вина“.

Според нея Брекзит може и да се разглежда като предизвикателство, но това няма да попречи на износа на български вина.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Къде живеят най-богатите хора в света?