IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Луди партита без правила: Провал ли се оказа турнирът на Джокович

Сръбската тенис звезда демонстративно не спазваше мерките за дистанция и хигиена, резултатите са налице

08:41 | 24.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/ANDREJ CUKIC</em></p>

Снимка: EPA/ANDREJ CUKIC

"Джокович не се държи като шампион", коментира германският вестник Rheinische Post. Сръбската тенис звезда е обект на сериозна критика заради организирания от него турнир "Адриа тур". Оказа се, че поне трима от участниците в него са с положителни проби за Ковид-19. Това породи и множество тревоги за участниците и зрителите на двата досегашни кръга от турнира – в Белград и Задар. Григор Димитров първи обяви, че е заразен с коронавирус. Последва го хърватският тенисист Борна Чорич. Диагнозата беше потвърдена и за сърбина Виктор Троицки, припомня Deutsche Welle.

Джокович би трябвало да отговори на редица въпроси, отбелязва и FAZ. Първият турнир се проведе в Белград между 12 и 14 юни пред пълни трибуни. Социална дистанция така и нямаше. Джокович обаче твърди, че са били спазени всички разпоредби на властите. “В Белград беше предписана дистанция от минимум един метър между зрителите. Кадрите от телевизията сочат, че тя не е спазвана”, пише още Rheinische Post. След края на турнира е имало и парти. Джокович публикува снимка в Twitter и написа: “Момчетата се забавляваха снощи". Сред участниците в купона е бил и Григор Димитров. Публикацията междувременно бе изтрита от социалните мрежи.

За 31 август е планирано възобновяването на професионалните тенис турнири. Първо ще се играе на откритото първенство на САЩ - US Open. “С егоизма си Джокович и колегите му застрашиха тези планове”, критикува Rheinische Post и уточнява, че докато Джокович е финансово обезпечен, “други тенисисти живеят на екзистенц-минимума”. Самият Джокович се наложи да прекрати финала на “Адриа Тур” в Задар и да отмени следващите мачове в Черна гора на 27 и 28 юни.

Сърбинът стана обект на множество критики, включително и от страна на свои колеги. “Не разбирам... Никаква дистанция за безопасност, пълен физически контакт, без предпазни маски, даже и феновете не носеха маски”, написа бившата номер 1 в света Крис Евърт. Към тази критика се присъедини и австралиецът Ник Киргиос: “Така става, когато човек игнорира всички препоръки".

Новак Джокович, който доскоро отказваше да се тества, сега все пак го е направил. На 23 юни сърбинът обяви, че тестът му е положителен, също както и този на съпругата му Елена. Той съобщи, че ще спазва 14-дневна карантина, след което ще направи повторен тест.

Още от началото на пандемията Джокович критикуваше въвеждането на мерки срещу разпространението на инфекцията. “За него вирусът може и да не е страшен, но за други части от общество той е сериозен проблем”, пише изданието и допълва: "И тези хора трябва да бъдат пазени. Ако някой не разбира това, значи не заслужава да бъде наричан шампион. Истинските победители се държат по друг начин”, коментира германското издание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още