IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lufthansa срещна обвинения за нелоялна конкуренция заради сделката с Air Berlin

В четвъртък Lufthansa подписа сделка за 210 млн. евро за придобиването на подразделенията Niki и LG Walter на Air Berlin

17:56 | 13.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Мастилото още не е изсъхнало върху договора, с който Lufthansa придоби контрол над голяма част от активите на изпадналата в несъстоятелност Air Berlin, а германската авиолиния вече рискува да бъде срязана от регулаторите и съперниците, загрижени за нелоялна конкуренция, коментира Ройтерс.

В четвъртък Lufthansa подписа сделка на стойност 210 млн. евро за придобиването на подразделенията Niki и LG Walter на Air Berlin, както и няколко самолета за къси разстояния. Така компанията затвърди позицията си в Германия и разшири нискобюджетната си авиолиния Eurowings.

Австрийските органи за защита на конкуренцията в петък изразиха убеждението си, че Lufthansa, която е собственик и на Austrian Airlines, ще има твърде доминираща роля във Виена, ако притежава базираната там Niki.

“Смятаме, че Lufthansa ще има антиконкурентен монопол във Виена по много маршрути след придобиването на Fly Niki”, каза говорител на властите. „Ще изразим нашите опасения за придобиването пред Европейската комисия".

Германската служба за борба с картелите заяви, че очаква Европейската комисия да проучи добре сделката.

ЕК не е коментирала случая, като неин говорител заяви, че засега не е била официално уведомена за сделката.

Продажбата предизвика реакции и от конкурентните авиолинии. Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл ОЛийри я нарече „постановка“, казвайки, че тя ще даде на Lufthansa 95% дял от местния германски пазар. Ryanair каза в четвъртък, че ще се обърне към ЕС.

Lufthansa отвърна на подобни твърдения, коментирайки, че сделката ще трябва да бъде проучена не само от гледна точка на германския пазар, а от европейския като цяло.

Компанията заяви, че пазарният ѝ дял на маршрути от и до Германия е 34%, а на Air Berlin – 14%. Това означава, че и след придобиването на части от Air Berlin тя ще има около 48%, което според Lufthansa е делът на Ryanair в Ирландия.

Компанията очаква сделката да бъде одобрена до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още