IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

LVMH приключи със споразумение дело за шпионаж

В случая е намесен и бившият шеф на френското разузнаване

11:15 | 18.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Benjamin Girette/Bloomberg</em></p>

Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Парижки съдия одобри споразумение за 10 млн. евро с LVMH, което слага край на наказателно разследване за ролята на групата за луксозни стоки в дело за шпионаж, включващо бившия шеф на френските служби за сигурност, предава Ройтерс.

Със споразумението най-голямата луксозна група в света и собственик на модните къщи Louis Vuitton и Dior избягва публичен процес, който би могъл да разкрие подробности за работата, извърешна от бившия лидер на вътрешните разузнавателни служби Бернар Скуарчини.

Според съдебни документи Скуарчини, който е бил нает от LVMH през 2013 г., е заподозрян, че е разчитал на влиянието си, за да събира класифицирана информация и по-специално да шпионира журналиста активист Франсоа Руфин.

През 2016 г. Руфин продуцира документален филм, наречен “Merci Patron”, който хвърля светлина върху лидера на LVMH Бернар Арно, следвайки семейство, което е загубило работата си при един от доставчиците на групата.

Бившият шеф на разузнаването, който е служил като консултант на луксозната група в продължение на няколко години, е разследван за търговия с влияние, незаконно събиране на информация за частни лица и нарушаване на законите за поверителност.

Адвокат на Скуарчини, който преди това отрече той да е извършил някакви неправомерни действия, в петък е отказал да коментира въпроса.

Приемането на споразумението от LVMH не означава признаване на вина или присъда срещу компанията, коментира Каролин Вигие, съдия в Парижкия съд.

Споразумението отразява признаването на „минали недостатъци, които принадлежат на миналото“, казва адвокатът на LVMH Жаклин Лафон по време на изслушването, преди решението да бъде окончателно обявено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още