IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лъч светлина за Bang & Olufsen

Китайският милиардер Ци Дзиенхун е придобил в четвъртък 13,1 на сто от акциите на датския производител

13:30 | 08.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ци Дзиенхун потвърждава интереса си да придобие на 100% датската компания<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Ци Дзиенхун потвърждава интереса си да придобие на 100% датската компания. Снимка: Ройтерс

Акциите на изпадналия в криза датски производител на дизайнерска електроника Bang & Olufsen се изстреляха в петъчната ранна сесия. На борсата във Франкфурт книжата отчетоха ръст от 8 на сто до 10,74 евро за брой. Причина за оптимизъм пазарните участници виждат в нов голям акционер, предава Ройтерс. 

Китайският милиардер Ци Дзиенхун е придобил в четвъртък 13,1 на сто от акциите на производителя. Сега той, заедно с контролирано от него дружество, държи 18,7 на сто от Bang & Olufsen – повече от всеки друг единичен акционер.

Ци пояснява, че е „много щастлив“ за бъдещето. Същевременно той потвърждава интереса си да придобие напълно датската компания. „В бъдеще може да опитаме да станем мажоритарен акционер, като подадем предложение за придобиване на всички акции на компанията“, коментира той.

Bang & Olufsen е известна със своите слушалки, високоговорители, телевизори и стерео системи с красив дизайн. През изминалите три фискални години обаче компанията отчита загуби. Фирмата не успява да спечели сърцата на младите клиенти, които предпочитат да слушат музика през смартфоните си. 

През март Bang & Olufsen заяви, че в бъдеще телевизорите на марката ще се произвеждат от корейския концерн LG Electronics. Това ще допринесе за годишни икономии в размер на от 150 млн. до 200 млн. датски крони (около 20 млн. до 27 млн. евро). 

Компанията, която произвежда телевизори с цени над 8 хил. долара, се бори да спечели купувачи за своите продукти, докато цените на телевизорите с плоски екрани спадат. Същевременно все повече хора слушат музика от смартфоните си, а не от домашни аудио системи.

За възможната сделка стана ясно преди седмици. Тогава Bloomberg предаде, че китайският дистрибутор на луксозни стоки Sparkle Roll Group  се опитва да увеличи разнообразието на продуктите, които предлага, като иска да придобие датския производител.  Сделката ще позволи на мениджмънта на Bang & Olufsen да се фокусира върху връщане на компанията към успех и увеличаване на продажбите, заяви тогава Ци Дзиенхун.

Продажбата на 91-годишния производител на електроника ще отбележи края на една ера за компанията, известна по света с прост, изчистен дизайн на продуктите. Оле Андерсен, председател на борда на Bang & Olufsen, коментира пред датския вестник Berlingske през 2014 г., че компанията е твърде малка, за да остане независима и или трябва да свие областите, в които оперира, или да си потърси партньори.

Bang & Olufsen си партнира със Sparkle през 2012 г., за да насърчи продажбите в Китай. През миналата година компанията заяви, че ще продаде своя бизнес за аудиосистеми за автомобили на Harman International Industries, за да се фокусира върху потребителските продукти.

Планът за завръщане към успех обаче не се оказа достатъчно бърз и компанията е загубила доста средства, разработвайки и създавайки телевизори, разкри главният изпълнителен директор Туе Мантони на 18 март, след като обяви партньорството за аутсорсване на производството на телевизори към LG Electronics.

Sparkle Roll, която е листната на борсата в Хонконг, е дистрибутор на висок клас коли, часовници, вина и пури в Китай. Подобно на други компании в индустрията за луксозни стоки, Sparkle Roll беше засегната от антикорупционната политика на китайския президент Си Дзинпин. През фискалната 2015 г. приходите на компанията се свиха до 2,6 млрд. хонконгски долара (335 млн. щатски долара), което е с 40% по-малко от отчетеното за 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още