IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Магазините за "нулеви отпадъци" набират популярност

В света вече има десетки "свободни от опаковки" магазини, които са създадени в отговор на увеличаващите се опасения от замърсяването с пластмасови отпадъци

17:56 | 05.09.17 г.
<p>
	<em>Магазинът на Ингрид Калдирони.&nbsp;Снимка: Ройтерс</em></p>

Магазинът на Ингрид Калдирони. Снимка: Ройтерс

Когато Ингрид Калдирони решава да заживее по-природосъобразно, тя внася някои промени във всекидневието си. Купува чаша за кафе за многократна употреба, започва да си прави сама козметични продукти и се опитва да спре да купува пакетирани стоки. Скоро обаче удря на камък, разказва Ройтерс.

Повечето британски супермаркети продават малко непакетирани продукти и жената прекарва по-голямата част от уикендите си, обикаляйки Лондон в търсене на неопаковани зеленчуци и насипно кафе.

Скоро решава да отвори собствен магазин, който е единственият в Лондон за "нулеви отпадъци". В него се продават насипни храни, продукти, направени от рециклирани материали и стоки за многократна употреба, които са алтернатива на обичайните неща, изхвърляни след употреба като пластмасови прибори за хранене, самобръсначки и гъби.

"Искам да помогна на хората да разберат, че не е трудно да живееш по такъв начин", разказва Калдирони в магазина си Bulk Market в Източен Лондон.

"Когато хората променят навиците си и започнат да търсят нещо различно, то тогава компаниите ще трябва да направят промени", допълва тя.

Bulk Market отвори врати миналата седмица и продава всичко от ориз и кучешка храна до сладкиши, работейки за клиенти, които искат потреблението им да не оставя следи за природата.

Засега магазинът обслужва около 50 души дневно - от млади семейства до по-възрастни клиенти, приемайки ги в малкото си помещение с бели стени, край които са наредени големи стъклени буркани, дървени подноси и плетени кошници. Докато говори, Калдирони налива газирана вода с аромат на криви краставици, които биха отишли на боклука заради формата си, в съд от алуминий - материал, които често се рециклира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още