IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манчестър Юнайтед е най-скъпият футболен отбор в света

Английският тим успя да измести Реал Мадрид, с който си деляха лидерската позиция миналата година

13:20 | 31.05.17 г.
<p>
	Манчестър Юнайтед при спечелването на Лига Европа. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Манчестър Юнайтед при спечелването на Лига Европа. Снимка: Архив Ройтерс

Сезонът с най-малко победи в Английската висша лига за Манчестър Юнайтед не спря 20-кратния шампион на Англия да поведе класацията на най-скъпите футболни клубове в света, коментира Bloomberg.

Юнайтед, който финишира на шесто място в Лигата и не е печелил купата, откакто сър Алекс Фъргюсън се оттегли като главен треньор през 2013 г., е увеличил стойността си до 3,1 млрд. евро, сочат данни на консултантската къща KPMG. Това поставя клуба, собственост на базираната в САЩ фамилия Глейзър, пред испанския гигант Реал Мадрид, с който споделяха лидерското място миналата година.

Възходът на Юнайтед е забележителен и заради факта, че отборът не бе част от елита на Шампионската лига през годината. Позицията му във вътрешното първенство би означавала, че отборът нямаше да участва в най-елитното футболно първенство в Европа още 12 месеца. Победата му в Лига Европа обаче му уреди място в Шампионската лига през следващия сезон, предотвратявайки загуба за милиони долари от приходи от спонсорство, включително от доставчика на екипи Adidas.

Въз основа на изчисления от публично достъпната финансова информация KPMG открива, че общата стойност на 32-та отбора в проучването възлиза на 29,9 млрд. евро, което е с 14% повече спрямо 2016 г. - първото издание на доклада. Около една трета от тази сума е фокусирана само в три отбора – Юнайтед, Реал Мадрид и Барселона.

Манчестър Юнайтед, чийто треньор в момента е Жозе Мауриньо, отбеляза рекордно голям трансфер през миналия сезон, плащайки 89 млн. паунда (114 млн. долара), за да върне обратно от Ювентус бившия играч в младежкия Юнайтед Пол Погба. Завръщането му обаче не доведе до обрат в представянето на отбора, който постигна само 18 победи в Английската висша лига – най-слабият резултат от създаването на лигата през 1992 г.

Реал Мадрид спада на второ място в класацията, макар че спечели първата си титла в Испания от пет години и се класира за финала на Шампионска лига, който ще се игра в Кардиф на 3 юни.

В Английската висша лига играят шест от 10-те най-скъпите отбора в света. Английското първенство непрекъснато генерира по-високи приходи от европейските си конкуренти, а наскоро приключи първия си сезон с най-доходоносния си договор за телевизионни права. Това означава, че отборът на последно място Съндърланд е получил 100 млн. паунда само от централно разпределените приходи.

„От гледна точка на цените за медийните права Английската висша лига удобно води пред европейските първенства, макар че други големи лиги очертаха добре дефинирани стратегии, за да се конкурират за вниманието на световните фенове“, казва Андреа Сартори, глобален ръководител по спортовете в KPMG и автор на доклада.

Противникът на Реал Мадрид на финала в събота – Ювентус, е единственият италиански отбор в топ 10 на KPMG. Стойността на италианския шампион се е увеличила с 24% на годишна база, показва докладът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още