IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манчестър Юнайтед е най-скъпият клуб в Европа

"Червените дяволи" успяват да изпреварят водещите испански отбори Реал Мадрид и Барселона

21:23 | 24.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Манчестър Юнайтед е най-скъпият клуб в Европа. Това показва доклад на компанията за бизнес услуги KPMG, зитиран от спортния сайт Gol.bg.

Одиторската фирма с централа в Амстелвеен (Холандия) оценява 20-кратните шампиони на Англия на 3.255 милиарда евро.

"Червените дяволи" изпреварват водещите испански отбори Реал Мадрид (2.92 милиарда евро) и Барселона (2.78 милиарда евро). Германският шампион Байерн Мюнхен е на четвърто място с оценка за 2.55 милиарда евро. 

Петте английски отбора Манчестър Сити, Арсенал, Челси, Ливърпул и Тотнъм също са в топ 10 на класацията. Италианският шампион Ювентус е на девета позиция в проучването.

Докладът на KPMG се базира на данни от сезоните 2015-2016 г. и 2016-2017 г., включващи права за телевизионно излъчване, рентабилност, популярност, спортен потенциал и оценка на стадиона.

По-рано тази година стана ясно, че печалбата на отбора за четвъртото тримесечие на годината е намаляла заради нарасналите разходи за заплати на играчите.

За трите месеца до 31 декември клубът е постигнал оперативна печалба от 28,7 млн. паунда (32,6 млн. евро), което е спад с 23% спрямо същия период на предходната година.

Заплатите, които съставляват половината от разходите на клуба, са нараснали с 9,4% до 69,6 млн. паунда (79 млн. евро). Играчите са получили по-високи заплати, защото Манчестър Юнайтед се завърна в Шампионската лига, но това също така е донесло и повече приходи от телевизионно излъчване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още