IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манчестър Юнайтед понижава емисионната цена при борсовия си дебют

Най-голямото IPO на спортен клуб ще бъде по-малко от първоначалния план

10:23 | 10.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Юнайтед e един от най-обичаните футболни клубове в света. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Юнайтед e един от най-обичаните футболни клубове в света. Снимка: Ройтерс

Английският футболен клуб Манчестър Юнайтед ще получи доста по-малко пари от своя борсов дебют в Ню Йорк, отколкото първоначално се очакваше. В петък акциите ще бъдат предложени на борсата на цена от по 14 долара за брой, вместо първоначално визираните между 16 и 20 долара, обяви рекордьорът по титли във Висшата лига в четвъртък.

По този начин богатият на традиции отбор, който иска да използва най-голямото IPO на спортен клуб и за намаляване на своите дългове, ще получи около 233,2 млн. долара – със 100 млн. долара по-малко от първоначалните намерения. Същевременно Манчестър ще бъде оценен на 2,3 млрд. долара – с 1 млрд. по-малко от плановете на семейство Глейзър, което е мажоритарен собственик.

Милиардерското семейство натрупа огромни дългове на клуба, след като при придобиването му през 2005 г. той нямаше и един пенс задължения, припомня Ройтерс. Според последните отчети на Юнайтед дълговете му са в размер на 437 млн. паунда (680 млн. долара).

Манчестър Юнайтед се счита за един от най-ценните футболни клубове в света. Очакваше се на борсата клубът да бъде оценен на 3 млрд. долара.

Подчертавайки търговската привлекателност на клуба, през май най-големият автопроизводител в света General Motors подписа спонсорски договор с него, а Манчестър Юнайтед има търговски партньори в над 70 държави.

Собственици на отбора са фамилията Глейзър, начело на която е Малкълм Глейзър. В портфейла му е и отборът от Националната футболна лига на САЩ Тампа Бей.

Заради натрупаните дългове в клуба обаче много фенове обвиняват Глейзър, че използва финансовата му мощ за своя лична изгода. Затова и инвестициите в нови играчи за подсилване на отбора са станали почти невъзможни. Именно тези обвинения са били и една от причините, заради които Манчестър не осъществи IPO в Лондон.

Според изследване на пазарните анализатори от Kantar Манчестър Юнайтед е отборът с най-много фенове по света – 659 млн. души. Близо половината от тях са в азиатско-тихоокеанския регион, което пък обяснява първоначалните планове за листване на някоя от водещите азиатски борси.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още