IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манчестър Юнайтед вече не е най-богатият футболен клуб в света

Той беше детрониран от Реал Мадрид

17:10 | 24.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Реал Мадрид може да изпитва проблеми на футболното игрище, но със сигурност има повече късмет извън него.

Испанският гигант, който в момента е на трето място в Ла Лига, изпревари Манчестър Юнайтед като най-богатия футболен клуб в света с рекордни приходи от 852,9 млн. долара, съобщава CNN. 

Той се превръща в единствения клуб, който е оглавявал класацията 12 пъти, след като спечели за трети пореден път Шампионската лига миналата година.

Според Футболната лига на компанията Deloitte Манчестър Юнайтед остава на трето място в класацията с приходи от 756,5 млн. долара, като е изпреварен и от Барселона.

Въпреки спада на посещаемостта на стадион „Ноу Камп“ миналия сезон Барселона увеличава приходите си благодарение на нови договори за спонсорство и спечелването на испанското първенство, генерирайки 783,6 млн. долара.

Няма признаци за забавяне на финансовия бум на футболните клубове. 20-е най-богати футболни отбори са генерирали общо 8,41 млрд. долара, което е ръст с 6% спрямо миналата година.

Отново само отбори от петте водещи шампионата в Европа намират място в топ 20.

Класацията е съставена въз основа на способността на клубовете да генерират приходи от продажби в деня на мача, телевизионни права за излъчване и реклами през сезон 2017-2018 г.

Край на английската доминация

Рекордните шест английски отбора в топ десет тази година показват глобалната сила на Висшата лига.

Манчестър Сити остава на пето място след спечелването на титлата във Висшата лига миналия сезон, а конкурентът им за титлата Ливърпул се изкачва от девето на седмо място. Челси и Арсенал заемат съответно осмо и девето място.

Тотнъм влиза в десетката едва за втори път в историята си, като изпреварва Ювентус на Кристиано Роналдо.

Въпреки доминацията тази година Deloitte предупреждава, че английските клубове вероятно трудно ще запазят местата си догодина, тъй като Висшата лига не е постигнала значителен ръст на цените на правата за излъчване.

Според компанията английските клубове ще трябва да разчитат повече на собствените си възможности да генерират приходи в деня на мача, а другите първенства в Европа заплашват да ги изпреварят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още