IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манчестър Сити спечели борбата с УЕФА и ще играе в Шампионската лига

Спортният арбитражен съд защити английския клуб относно решението на УЕФА да изкара отбора за две години от евротурнирите плюс глоба от 30 млн. евро

16:49 | 13.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Манчестър Сити спечели борбата с УЕФА и ще играе в Шампионската лига. Спортният арбитражен съд (КАС) в Лозана, където футболният клуб обжалва изваждането си от европейските клубни турнири, се произнесе в негова полза, съобщава Bloomberg.

Глобата на английския клуб е намалена от 30 млн. евро до 10 млн. евро. 

Решението означава, че Манчестър Сити, който е втори във Висшата лига три кръга преди края, ще участва в Шампионската лига следващия сезон. Клубът е в надпреварата и сега, като му предстои реванш от осминафиналите срещу Реал Мадрид след победата с 2:1 като гост.

На 14 февруари УЕФА обяви, че вади Манчестър Сити за две години от евротурнирите заради погазване на правилата за финансовия феърплей. Освен това клубът беше и глобен.

УЕФА твърди, че отборът от Манчестър е нарушил правилата за периода от 2012 до 2016 г. чрез подписани спонсорски договори. Английският шампион е обвинен и че не е съдействал в разследването.

Изпълнителният директор на Манчестър Сити Феран Сориано заяви, че случаят изглежда по-малко свързан със справедливостта и повече с политиката. Той посочи, че клубът е предоставил всички изискани документи.

Решението е неуспех за УЕФА и нейните усилия да забрани на отборите извършване на разходи без ограничения, което им помага по-лесно и по-често да печелят трофеи.

„Това очевидно е удар за УЕФА“, заяви Джон Ший, старши сътрудник в адвокатската кантора Lewis Silkin. „Очаквам УЕФА да приложи някои промени в светлината на решението (относно Манчестър Сити), за да засили регулациите и да гарантира, че клубовете няма да могат да обжалват решенията ѝ по тези въпроси в бъдеще“, добави той.

Откакто беше придобит от Абу Даби през 2008 г., Манчестър Сити се превърна в шестия по големина футболен клуб в света с годишни приходи от над 600 млн. паунда, по данни на Deloitte. Миналата година клубът спечели Висшата лига, най-богатото клубно футболно състезание в света.

Съгласно правилата за финансов феърплей, въведени през 2011 г., клубовете трябва да балансират своите разходи в рамките на приходите, като в същото време са възпрепятствани да натрупват дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още