IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манчестър Сити стана клубът с най-високи приходи в света за първи път

Пандемията от Covid-19 е засегнала не само общите приходи на клубовете, но и техния профил, като приходите от излъчване на мачове са рекордни

17:39 | 21.03.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Мач между Манчестър Сити и Тотнъм отпреди пандемията. Снимка: БГНЕС/EPA/NIGEL RODDIS</em></p>

Мач между Манчестър Сити и Тотнъм отпреди пандемията. Снимка: БГНЕС/EPA/NIGEL RODDIS

Манчестър Сити стана клубът с най-високи приходи (644,9 млн. евро) в света за първи път в историята си, сочи проучването Deloitte Football Money League.

Всяка година проучването класира футболните клубове на базата на техните приходи, като тазгодишното е 25-тото му издание.

На второ място е Реал Мадрид с 640,7 млн. евро, а на трето е Байерн Мюнхен с 611,4 млн. евро.

Отбори от английската Висша лига попълват половината от местата в топ 10. Освен Манчестър Сити, сред тях попадат Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Челси и Тотнъм.

Манчестър Сити става едва четвъртият клуб, оглавил т. нар. "Парична лига". Досега само две лиги са успели да произведат носители на титлата в проучването на Deloitte: испанската Ла Лига и английската Висша лига.

Манчестър Сити, Реал Мадрид, Байерн Мюнхен, Пари Сен Жермен и Ювентус са клубовете, генериращи най-високи приходи във всяка от "големите пет" лиги на Европа. За разлика от Англия и Испания, на върховете в Германия, Франция или Италия няма промяна.

Пандемията от Covid-19 е засегнала не само общите приходи на клубовете, но и техния профил. Някои потоци от приходи представляват по-значителна част от общите приходи от обикновено, докато други избледняват почти до несъществуващи.

Влиянието на пандемията върху финансите на клубовете е ясно, макар че може би невинаги е това, което мнозина биха очаквали. Въпреки че обикновено Covid -19 се свързва с отрицателно финансово въздействие, не всички потоци от приходи са се свили в сравнение с предходния сезон, като са регистрирани рекордни общи приходи от излъчване на мачове (4,6 млрд. евро).

Средните приходи на клубовете в проучването са 409 млн. евро за сезон 2020/21, което е незначително увеличение спрямо сезон 2019/20, но спад от 12% спрямо сезон 2018/19 поради отсъствието на фенове при срещите

Както се прогнозираше в миналогодишното издание на проучването, тазгодишното потвърждава, че клубовете са пропуснали над 2 млрд. евро приходи през сезоните 2019/20 и 2020/21 заради Covid -19.

След като мачовете се играеха почти изцяло без публика, приходите от мачове са спаднали до най-ниското ниво за всички времена от 111 млн. евро, което представлява само 1% от общите приходи на клубовете през сезон 2020/21.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още