IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Бакалова стана първата българка, номинирана за "Златен глобус"

Сред конкурентите на българската актриса за престижното отличие са Кейт Хъдсън и Мишел Пфайфър

20:46 | 03.02.21 г.
<p>
	Саша Барън Коен позира с наградата си &quot;Златен глобус&quot; през 2007 г.&nbsp;<em>Снимка: Francis Specker/Bloomberg News</em></p>

Саша Барън Коен позира с наградата си "Златен глобус" през 2007 г. Снимка: Francis Specker/Bloomberg News

Мария Бакалова стана първата българка, номинирана за „Златен глобус“. Тя получи номинация в категорията най-добра актриса в мюзикъл или комедия за ролята си в продължението на „Борат“, предават световните медии. „Златните глобуси“ са смятани за едни от най-престижните награди в киното, като отстъпват само на наградите „Оскар“.

Това е поредно признание за Бакалова, която вече получи наградата за най-добра поддържаща женска роля от Дружеството на кинокритиците в САЩ. Отличията на кинокритиците са смятани за индикация за предстоящите номинации за най-престижните награди в киното – „Оскар“.

Българката ще се съревновава за „Златен глобус“ с Аня Тейлър-Джой, Кейт Хъсдън, Мишел Пфайфър и Розамунд Пайк.
„Борат“, който е продължение на първия филм от 2006 г., е номиниран в категорията за най-добър мюзикъл или комедия, заедно със записа на Disney+ на хита от Бродуей „Хамилтън“, филма на Netflix „Моят абитуриентски бал“, комедията „Палм Спрингс“ и режисьорския дебют на поп звездата Сиа „Музика“.

Саша Барън Коен също получи номинация за ролята си в „Борат“, той има и втора номинация за участието си в „Процесът срещу Чикаго 7“. 

Наградите „Златен глобус“ ще бъдат връчени на 28 февруари, с два месеца по-късно от обикновено заради коронавирусната пандемия.

За първи път в историята три жени са номинирани за „Златен глобус“ за най-добър режисьор. Реджина Кинг, Кло Джао и Емералд Фенъл са номинирани заедно с Дейвид Финчър и Арън Соркин.

Филмът на Финчър „Манк“ е най-номинираният филм с шест номинации, колкото и „Короната“, която води при телевизионните отличия въпреки скандала заради начина, по който представя британското кралско семейство.

Филмът на Соркин „Процесът срещу Чикаго 7“ и телевизионната комедия „Шитс Крийк“ следват с по пет номинации.

Оливия Колман е номинирана за най-добра актриса в телевизионна драма, награда, която тя спечели миналата година за ролята си на кралицата в „Короната“. Сега тя получи нова номинация за предстоящия филм „Бащата“.

Ема Корин и Джош О’Конър също са номинирани за „Короната“ за ролите им съответно на принцеса Даяна и принц Чарлз. Анна Тейлър-Джой е още една актриса, която ще се бори за две награди – за адаптацията на романа на Джейн Остин „Ема“ и за шахматната драма „Дамски гамбит“.

Британските звезди Риц Ахмед, сър Антъни Хопкинс и Дев Пател ще се борят за най-добър актьор във филмова драма за съответно Sound of Metal, „Бащата“ и „Историята на Дейвид Копърфийлд“. Към тях се присъединяват покойният Чадуик Боузман, признат посмъртно за ролята си в Ma Rainey's Black Bottom и френско-алжирския актьор Тахар Рахим, номиниран за филма The Mauritanian.

Ванеса Кърбай и Кери Мълиган са номинирани за най-добра актриса във филмова драма за ролите си в съответно Pieces of a Woman и Promising Young Woman. В същата категория ще се състезават също Вайола Дейвис, Андра Дей и Франсис МакДорманд.

Тази година Netfix води с 22 номинации, над три пъти повече от тези за Amazon Studios, които са седем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още