IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Marks & Spencer се отказва от дивидента и през 2021 г. и спестява 210 млн. лири

Компанията е получила достъп до схемата за корпоративно финансиране на британското правителство

12:24 | 28.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Британският търговец на дребно Marks & Spencer Group Plc отмени плащането на дивидента си и предприе мерки, за да гарантира, че разполага с достатъчно кредити за следващите 18 месеца, докато търговците на дребно се подготвят за възможността магазините никога да не бъдат същите след Covid-19.

Компанията заяви, че планира бавно възстановяване на дейността си и е предприела стъпки за укрепване на финансите, предава Bloomberg. Плановете ѝ се основават на трайно затихнала търговия с облеклото и домашен текстил, а подразделението ѝ за храни е повлияно от по-малкото хора в градските центрове.



Неплащането на дивидент за фискалната 2021 г. ще спести 210 млн. паунда (261 милиона долара), заявиха във вторник от Marks & Spencer. През март ръководството на компанията заяви, че няма да изплати окончателен дивидент за фискалната 2019-2020 година.

M&S заяви, че разполага със значителен неусвоен кредит за следващите 18 месеца, за да се справи с най-лошите сценарии за търговията.

Компанията заяви, че нейните кредитори са се съгласили да облекчат или премахнат условията по т. нар. споразумения за заеми по отношение на дълга до септември 2021 г. Освен това компанията е получила и достъп до схемата за корпоративно финансиране на правителството на Обединеното кралство.

Кредиторите също се споразумяха да облекчат така наречените споразумения за заем по отношение на дълга си до септември 2021 г., като по този начин компанията даде по-лесен достъп до заеми.

Преди пандемията M&S се опитваше да трансформира подразделението си за облекло и във вторник ръководството на търговеца заяви, че финансовото планиране включва ресурси за подпомагане както на възстановяването, така и на по-бързата трансформация на подразделението през 2021 г.

Предстои компанията  да представи годишния си отчет на  20-и май.

"Ние ... на този етап ще предоставим допълнителна актуализация на много важните мерки, които се предприемат за намаляване на разходите и защита на паричния поток през кризисния период", се казва в съобщението на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още