IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Marks & Spencer съкращава 950 работни места

Коронавирусът продължава да тежи над британския сектор за продажби на дребно

16:35 | 20.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Marks & Spencer Group планира да съкрати 950 работни места, а това е пореден удар по британската търговия на дребно от страна на коронавируса, пише Bloomberg.

Компанията за продажби на дрехи и стоки за дома заяви, че ще бъдат засегнати позиции от централната поддръжка в областта на операциите, свързани със собствеността, както и от мрежата за управление на магазините. Съкращенията обхващат около 1,2% от работната сила на M&S от общо 78 хил. души.

Компанията следва стъпките на веригите универсални магазини Debenhams, дрогериите Walgreens Boots Alliance и Johns Lewis Partnership, както и веригата за храни от висок клас Waitrose, които обявиха драстични съкращения. Британските търговци се борят да се върнат към нормалната си работа, след като в продължение на месеци магазините им бяха затворени заради мерките за овладяване на коронавируса, които постепенно биват вдигани.

Ходът е спорен, като се има предвид, че M&S взе помощ от правителството, когато пусна в неплатен отпуск 27 хил. служители по време на пандемията. Книжата на компанията понижиха стойността си с повече от 2,6% по време на търговията в Лондон.

В опит да избегне големи съкращения на работници британското правителство след това предложи на компаниите по 1000 паунда (1250 долара) бонус за всеки служител, който се върне на работа, но мярката не успя да овладее съкращенията. M&S твърди, че не е решила дали да приеме бонуса за служителите, които е върнала обратно.

Търговецът се опитва да преобърне бизнеса си от поне десетилетие. Когато компанията обяви финансовия си отчет през май, главният изпълнителен директор Стив Роу заяви, че кризата може да ускори усилията за трансформация.

Компанията разпусна много работни групи и комисии в полза на по-малък екип начело, който взема решения по-бързо, а служителите в магазините и центровете за поддръжка работят по-гъвкаво, твърди Роу. По-широките стратегически цели, като намаляване на обема на колекциите дрехи и работата с по-малък набор от доставчици, също са ускорени от кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още