IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Marvel се споразумя в съда със семейството на художника на Спайдърмен

Наследниците на Джак Кърби искаха да прекратят правата на филмовото студио за комикси, публикувани в периода 1958-1963 г.

12:18 | 29.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американската компания Marvel Entertainment, която издава комикси и продукти, свързани с изданията им, постигна споразумение по дело, заведено от семейството на художника, помогнал за създаването на супергерои като Спайдърмен, Железния човек и Невероятния хълк, пише Wall Street Journal.

Наследниците на Джак Кърби, който работи заедно със Стан Лий през 60-те години и умира през 1994 г., искат да прекратят авторските права към Marvel за периода между 2014 г. и 2019 г. за комиксите, публикувани в периода 1958-1963 г. Но Marvel твърди, че Кърби е създал образите, докато е работил за компанията, поради което те ѝ принадлежат.

Случаят стигна до съда, а през 2011 г. окръжният съдия Колин Макмеън заяви, че работата е извършена „под наем“ - правен термин, който означава, че претенциите на наследниците са „неоснователни“.

Тя твърди, че законът за авторското прави от 1909 г., който се отнася до случая, предполага, че Marvel е автор и притежател на произведенията на Кърби, защото героите са създадени за сметка на студиото. 

Апелативният съд се съгласи с тази теза, а през август Федералният апелативен съд отхвърли иска за собственост от страна на семейството на Кърби. След това случаят е поет от Върховния съд.

"Marvel и семейството на Джак Кърби са решили по взаимно съгласие правните си спорове и се радваме, че има напредък в постигането споразумение, свързано със значителната роля на господин Кърби в историята на Marvel”, посочват от семейството на художника. Условията на споразумението все още не са оповестени.

Сред засегнатите в делото комикси влизат „Фантастичната четворка“, „Могъщият тор“ , „Х-Мен“, „Отмъстителите“, „Ант-Мен“ и „Ник Фюри“.

Marvel е собственост на Walt Disney, която използва комиксовите герои, за да създава на базата на тях касови филми и мърчъндайз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още