Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Маша Илиева: В обучението по балет залагаме на изкуството и емоциите

Зад амбициите и успеха стои много труд в балетната школа, посочи балерината

Маша Илиева: В обучението по балет залагаме на изкуството и емоциите

Снимка: Балетна школа "Маша Илиева"

В последните години в професионалното балетно обучение навлизат много промени. Сега не е задължително да се учи пиано, по едно време бяха отпаднали историческите танци. Балетът се е развил много в посока техника, но според някои за сметка на това си е отишла художествената страна, а балетът не е гимнастиката, той е изкуство и театър. Това коментира балерината Маша Илиева в Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

Още по темата

„С помощта на тялото, ръцете, краката и най-вече с главата балетистът трябва така да направи една роля, публиката да разбере емоцията и да излезе доволна от залата“, посочи д-р Маша Илиева, която има собствена методика за работа с деца.

Балерината ръководи балетна школа за деца, която в най силните си години е събирала до 300 деца. Тя обясни, че е възможно и тригодишните да учат балет, като е постигнала баланс между игра и традиционен балет. Пандемията е оказала влияние върху обучението, цели групи са отсъствали от занятията, но децата вече се връщат към нормалните занимания.

През февруари школата е отпразнувала 25 години. Организацията на празненството е била много трудна, защото групите са работили онлайн за подготовката си и е трябвало представлението да се проведе при спазване на всички противоепидемични изисквания.

„Обикновено представленията на школата протичат като спектакъл върху приказка, която вземаме или от класиката или си я съчиняваме“, обясни творческия процес балетният педагог.

Тя е на мнение, че човек, който се занимава с балет в България и е свързан със Софийската опера, може да се издържа с дейността си, но потвърди, че в момента е ангажирана и с преподаване и на други места.

„Много хора отдават моя успех на моето име. Зад това име обаче стои много труд“, посочи Маша Илиева, за която амбициите се реализират с много работа.

Тя е убедена, че балетното изкуство трябва да се подкрепя от държавата, но и от общините, защото е „скъпо изкуство“.

Според нея в балета има много какво да се учи, но потвърди, че „младите имат много информация“.

Как се преподава балет в Турция? По какви проекти работи в момента Маша Илиева? Кой ще е новият спектакъл на балетната школа? Защо трябва да се учи по руската методика?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на рубриката „Bloomberg TV Bulgaria Интервю“ гледайте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Amazon отваря първия си фризьорски салон