IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

McDonald's надмина очакванията за продажбите си

Най-голямата верига за бургери в света привлича клиенти с технологични нововъведения и промоции

22:28 | 26.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

McDonald’s надмина очакванията за продажбите си през второто тримесечие в установени американски заведения, тъй като най-голямата верига за бургери в света привлича повече клиенти с осъвременени ресторанти и нови промоции, съобщава Ройтерс.

Книжата на компанията, която е включена в индекса на сините чипове Dow Jones, поскъпнаха с 2% и достигнаха рекордно равнище от 218,96 долара. Така тя стана третата голяма верига ресторанти, която достига връхна точка тази седмица.

McDonald’s е поредната верига ресторанти, която обявява стабилен растеж, стимулиран от новите попълнения в менюто си, разширяването на услугите за доставка и подобрените в технологично отношение заведения. Преди това Chipotle Mexican Grill и Starbucks също обявиха силни данни за продажбите си.

„Тези три компании използват оперативния си мащаб и силата си в бизнеса, за да надделеят над по-малките си конкуренти и да генерират много силен ръст на продажбите и печалбата“, казва анализаторът Боб Дерингтън от Telsey Advisory Group.

Американският ресторантски пазар е в стагнация с намаляване на клиентския трафик през последните години заради нарастващия брой конкуренти сред веригите за бързо хранене и появата на услуги за доставки като DoorDash и Uber Eats. Те принудиха установени вериги да намерят нови начини за привличане и задържане на клиенти.

McDonald’s, подобно на конкурентите си, премоделира 14 000-те си ресторанта в САЩ, които са най-големият пазар на компанията. Тя въведе дигитални щандове за поръчка и подобри мобилното си приложение, за да повтори успеха си на международните пазари.

Компанията прибави и нови промоции като меню за 1,2 или 3 долара, както и по-широка гама от закуски като Donut Sticks.

„Клиентите ни възнаграждават за инвестициите, които правим“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Стив Ийстърбрук на среща с анализатори след обявяването на резултатите.

„Постигнахме значителен напредък с доставките през последните две години“, заяви той и допълни, че се очаква те да се превърнат в бизнес за 4 млрд. долара през 2019 г. за McDonald’s и франчайзите му.

Продажбите в ресторантите в САЩ, които съществуват от поне 13 месеца, са нараснали с 5,7%, което е най-големият им растеж от 2015 г. Анализатори прогнозираха ръст от 4,47%.

В световен план продажбите в заведения, които са отворени повече от една година, са нараснали с 6,5%, като надхвърлиха очакванията за повишение от 5,08%, подкрепени от силното представяне във Великобритания, Франция и Германия.

Общите приходи са останали непроменени на ниво от 5,34 млрд. долара през второто тримесечие до 30 юни, но са малко над очакванията за 5,33 млрд. долара.

След изключване на еднократните ефекти McDonald’s е постигнала печалба от 2,05 долара на акция, което отговаря на очакванията на Wall Street.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още