IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

McDonald's продава 80% от бизнеса си в Китай и Хонконг

Сделката е на стойност 2,1 млрд. долара

09:58 | 09.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Американската верига ресторанти за бързо хранене McDonald's продава 80% от своя бизнес в Китай и Хонконг като част от плана си да разшири своите франчайзинг модели за ресторантите си по цял свят, съобщава BBC.

Китайската държавна инвестиционна група Citic и американският частен инвестиционен фонд Carlyle Group ще поемат контрола върху операциите след сделка на стойност 2,1 млрд. долара.

McDonald's притежава и управлява около 65% от своите 2000 обекта в Китай, а франчайзингът позволява на веригата да прибира част от приходите от продажби, като в същото време съкращава оперативните разходи. 

Веригата за бързо хранене се опитва да рационализира своите глобални операции, а промяната в структурата на собствеността е основна част от тази реконструкция.

През март миналата година компанията обяви, че търси партньори, които да помогнат за отварянето на още 1500 ресторанта в Китай, Хонконг и Южна Корея през следващите пет години.

По силата на споразумението, подписано в понеделник, американската верига за бързо хранене ще запази 20-процентен дял в китайския бизнес. Citic ще притежава 52% от него, докато Caryle получава 28%.

Конкурентът Yum Brands, собственик на KFC и Pizza Hut, също преструктурира бизнеса си в Китай.

И двете марки са изправени пред нарастващата конкуренция на по-евтини местни ресторанти, особено в Китай. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още