IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мелания Тръмп се оттегля с най-ниския рейтинг за първа дама в историята на САЩ

Нито една първа дама през новия век в САЩ не е достигнала одобрението за Барбара Буш през 1993 г.

18:21 | 20.01.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg</em></p>

Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg

Много беше изписано за исторически ниския рейтинг на американския президент Доналд Тръмп в края на мандата му, но петното върху бранда Тръмп далеч не се изчерпва само с президента, пише CNN.

Мелания Тръмп напуска Белия дом като първата дама с най-нисък рейтинг в историята. Ново допитване на CNN и SSRS установи, че Мелания има одобрение от 42%, а неодобрението за нея достига 47%. Това е най-високото ниво на неодобрението за нея и връх в исторически план.

По традиция първите дами будят почти единодушно възхищение. Позицията не е изборна и обичайно не предизвиква противоречия, затова е трудно първата дама да не бъде популярна.

Средната популярност на първите дами в края на мандата на съпруга им преди Тръмп беше 71%, а средното неодобрение за тях – 21%. Това означава, че средната нетна популярност на първите дами е +50 пункта.

Рейтингите на Пат Никсън, Бети Форд и Розалин Картър са отчетени преди последния месец от мандата на съпруга им, а въпросите за популярността им в допитвания на CNN и Gallup са били формулирани по различен начин в сравнение с въпроса за Мелания Тръмп. Но дори след изваждането на тези първи дами от уравнението, се получава сходен финален рейтинг на одобрение от 70% и неодобрение от 23% от Нанси Рейгън през 1989 г. насам.

Единствената първа дама, която се е оттеглила с нетна популярност под +40 пункта, беше Хилари Клинтън. Но нейното нетно одобрение от +13 пункта (52% одобрение и 39% неодобрение) в допитване през януари 2001 г. на CNN, списание Time и Yankelovich Partners все пак с лекота надминава финалния рейтинг на Мелания Тръмп.

Трябва да се отбележи също, че за разлика от Мелания Хилари се беше кандидатирала за мястото си в Сената през последната година от мандата на съпруга си в Белия дом и положи клетва в седмиците, преди да напусне Белия дом.

Освен това тя беше много по-активна политически в Белия дом, като подпомагаше усилията за здравна реформа. С други думи, за разлика от повечето първи дами, Хилари Клинтън беше гледана в политическа светлина.

Мелания Тръмп съвсем не беше толкова ангажирана в ежедневното управление на Белия дом. Тя обичайно не беше и толкова видима, поне за повечето американци.

Не е ясно доколко ниският рейтинг на съпруга й е повлиял на самата нея. Да, тя имаше своите моменти, които взривиха социалните мрежи и наруши традицията (заедно със съпруга си), като не прие семейството на Байдън в Белия дом.

Но ниският рейтинг на Мелания предшества мандата й като първа дама. Тя често беше удостоявана с относително ниска популярност, когато съпругът й беше кандидат за президент през 2016 г. По това време тя не беше особено позната на широката публика.

Изкушаващо е да се мисли, че непопулярността на съпруга автоматично се прехвърля и върху първата дама, но в исторически план това не е така.

Когато Ричард Никсън беше затънал дълбоко в скандала Уотъргейт през август 1973 г., 83 на сто от американците даваха на Пат Никсън рейтинг от +1 по скала от -5 до +5. Само 13 на сто й даваха рейтинг от -1 или по-нисък.

Когато одобрението за Джими Картър беше едва 32% през август 1979 г., рейтингът на Розалин Картър достигна 59%, а неодобрението – 19%. Сравнението на семейство Картър със семейство Тръмп е особено интересно, защото настоящият рейтинг на Доналд Тръмп е доста сходен с този на Картър в един момент от президентския му мандат.

Може да се приеме, че ниската популярност на сегашната първа дама се дължи на нарастващата поляризация в американската политика.

Но Лора Буш доказа, че дори в съвременността първата дама може да е значително по-популярна от съпруга си. Нейният финален рейтинг през януари 2009 г. в допитване на CNN и ORC беше 67% спрямо 20% неодобрение. В същото допитване одобрението за Джордж У. Буш беше едва 35%.

В действителност Лора Буш и Мишел Обама (69% одобрение) завършиха с популярност над средното равнище за отиващата си първа дама. Нито една първа дама през XXI век не се е оттегляла с одобрението от 85%, на което се радваше Барбара Буш през 1993 г.

Това вероятно ще е непостижимо и за бъдещата първа дама Джил Байдън. Към момента тя има одобрение от 58% и неодобрение от 29%. Но точно като съпруга си Джил започва мандата си с много по-висока популярност от предшественичката си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
"Ново допитване на CNN и SSRS ..." Клоуни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още