IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мелбърн е най-добрият град в света за работа от разстояние

Австралийският град е единственият в топ десет, който предлага виза "дигитални номади"

21:00 | 05.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Австралийският град Мелбърн беше определен за най-добрия в света за работа от разстояние, сочи класация на платформата за жилища на поискване Nestpick, цитирана от CNBC.

Мебрън получава висока оценка по фактори за добър живот като безопасност, здравеопазване, култура и развлечения, както и инфраструктура за работа от разстояние.

Той също така е единственият град в топ десет, който предлага виза „дигитален номад“ – специфична виза или еквивалентен документ, позволяващ на самонаети или работещи за компания в друга страна служители да влизат и работят в страната. Други градове, които предлагат подобна виза, са Загреб, Прага, Лисабон, Рейкявик, Талин, Атина, Сидни, Дубай и Мексико сити.

В изследването на Nestpick са участвали 75 глобални града, избрани от платформата въз основа на локациите, които често са посочвани като „най-добрите за живот“ дестинации.

След това градовете били оценени в три широки категории – цени и инфраструктура, законодателство и свободи и добър начин на живот. От гледна точка на цени и инфраструктура, например, се вземали предвид цените и наличностите на адекватни офис площи в жилището.

В случая с Мелбърн средният наем на стая в апартамент е 681 евро на месец. Сан Франциско има най-високият наем за стая за домашен офис от 1736 евро на месец, а Рио де Жанейро е градът с най-нисък среден наем от 119 евро на месец.

Освен това Nestpick взела предвид процента на напълно ваксинираното население срещу COVID-19 във всеки град като индикация за реакцията на правителствата към настоящата здравна криза.

Омер Кючукдере, главен изпълнителен директор на Nestpick, казва, че коронавирусната пандемия е накарала много хора да преоценят личните си приоритети, разкривайки ползите от гъвкавостта на работата от разстояние и провокирайки въпроса: „Възможно ли е наистина да се работи отвсякъде?“.

Кючукдере отбелязва още, че пандемията е накарала хората с високи доходи да напуснат „съсредоточените върху бизнеса градове и да живеят на места, които предлагат по-добър начин на живот, отнасяйки със себе си и покупателната си способност“.

В топ десет на най-добрите градове за работа от разстояние попадат още Дубай, Сидни, Талин, Лондон, Токио, Сингапур, Глазгоу, Монреал и Берлин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още