IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Метрополитън" в Ню Йорк получи дарение от 1 млрд. долара

Наследникът на Есте Лаудер дари на музея произведения за тази сума

16:21 | 11.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мецанатът&nbsp;Леонард Лаудер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мецанатът Леонард Лаудер. Снимка: Ройтерс

Козметичният магнат Леонард Лаудер е дарил на Музея на изкуството "Метрополитън" в Ню Йорк произведения на световноизвестни кубисти на стойност 1 млрд. долара, съобщи BBC.


80-годишният наследник на състоянието на Есте Лаудер е завещал колекция от 78 творби, смятана за една от най-големите в света. Тя включва 33 произведения на Пабло Пикасо, 17 на Жорж Брак и 14 на Хуан Грис и Фернан Леже, събирани в продължение на 37 години.

В официално изявление Лаудер заяви, че дарението е за "хората, които живеят в Ню Йорк, както и за онези от цял свят, които посещават нашите велики институции на изкуството".
Смята се, че колекцията възлиза на около 13% от личното състояние на Лаудер.

Междувременно писма на Дж. Д. Селинджър, адресирани до негов духовен ментор, бяха дарени на музея и библиотеката "Морган" в Манхатън. Авторът на "Спасителят в ръжта" е написал общо 28 писма до Суами Никилананда - основател на центъра "Рамакришна-Вивекананда", който е дарител на кореспонденцията.

Селинджър, който почина през 2010 г. на 91-годишна възраст, е бил силно повлиян от източната религия и философия. Вивекананда е споменат в последната му творба - разказа "Хапуърт 16, 1924". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още