IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мигрантите принудиха Decathlon да спре канута от продажба

С леките лодки мигрантите се опитват да пресекат Ламанша, за да достигнат Великобритания

14:38 | 17.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Търговецът на спортни стоки Decathlon изтегля канутата от асортимента си за продажба в Северна Франция, за да спре мигрантите да ги използват да пресекат Ламанша, съобщава BBC.

Компанията заяви, че канутата се изтеглят от магазините ѝ в Кале, както и в Гранд-Сент, който е близо до Дюнкерк.

Решението от вторник е вследствие на рязък ръст на опитите да се стигне Великобритания от мигрантски лагери в Северна Франция.

Рекордните 1185 мигранти са пресекли Ламанша с малки лодки миналия четвъртък. Ден по-късно трима мигранти бяха обявени за изчезнали, след като се опитали да пресекат Ламанша с канута.

Британското правителство заяви, че рекордният брой преминавания е „неприемлив“ и призова Франция да направи повече, за да не позволи на мигрантите да предприемат често опасното пътуване.

„Закупуването на канута вече няма да бъде възможно... предвид текущия контекст“, казва Decathlon за информационна агенция AFP, потвърждавайки информация на местни медии.

Компанията добавя, че „животът на хората ще бъде застрашен“, ако използват канутата с надеждата да достигнат Англия.

Докато опитите продължават и тази седмица, Франция събори голям мигрантски лагер в близост до Дюнкерк на северния си бряг и арестува десетки заподозрени в трафик на хора.

Пресичанията на Ламанша обтегнаха вече напрегнатите отношения между Франция и Великобритания, чиито вътрешни министри се срещнаха в понеделник, за да обсъдят миграционния проблем.

Френският вътрешен министър Жералд Дарманин и британският му колега Прити Пател се договориха да направят маршрута през Ламанша невъзможен за мигрантите – нещо, което Великобритания многократно е обещавала да постигне.

Преди срещата обаче Дарманин обвини Великобритания, че „ни използва като боксова круша във вътрешната си политика“ в интервю за Cnews.

Решението на Decathlon бе първо отразено от френския местен вестник La Voix du Nord. Той съобщи, че журналист е видял как мигранти на няколко пъти са купували леки лодки и друго оборудване от Decathlon в района на Кале.

Канутата ще бъдат достъпни за закупуване онлайн и в други клонове. Предпазно оборудване, например спасителни жилетки, все още ще могат да бъдат купувани в магазините в Кале и Гранд-Сент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още